Hlavní obsah

Barvou roku 2020 bude podle odborníků tmavě modrá

Novinky, tnk

Světově nejvíc trendy barvou pro nadcházející rok 2020 má být odstín klasické modré barvy. Ten byl vyhlášen odborníky z amerického Pantone Color Institutu a je tak předurčen objevovat se na mnoha designových a interiérových veletrzích. Jde o barvu, která má ozdobit mnoho aktuálních nábytkových kousků.

Foto: Top Drawer, H.O.C.K

Barvou pro rok 2020 je klasická modrá. I letos k ní vznikl ikonický hrnek. Jeho barva udává trend.

Článek

Odstín, který byl odborníky volen nejvíc trendy barvou nadcházející sezony nese ve světoznámém vzorníku Pantone název Classic Blue a má číslo 19-4052. Vzorník je největším uceleným systémem barev a každý tón v něm má své číslo.

Historie barevného katalogu je dlouhá, vzorníky Pantone byly zavedeny v roce 1963 a v průběhu let se rozvíjely v neuvěřitelně pestrou škálu barevných odstínů.

Foto: Essential Home

Modrá barva se skvěle snoubí se zlatou a kousky inspirovanými mořem.

Vzorníky Pantone jsou používány nejen pro interiérový design a průmysl, ale i pro grafiku a módu. Jde o celosvětově uznávaný barevný standard, na jehož základě mohou designéři odlišovat různé barevné tóny a zkoušet si vzájemné působení barev.

Každoročně jsou z něj pak voleny barvy roku, které vždy udávají aktuální trend v oblasti interiérového designu.

Foto: Einrichten design, The Design Gift Shop, Boca do Lobo

Tato barva se bude častěji objevovat i na moderních designových kouscích.

Designéři a fandové interiérového designu tak mohou právě na tomto barevném tónu stavět své návrhy a nechávat se barvou inspirovat. Klasická modrá barva se skvěle snoubí s trendy materiálem, kterým je aktuálně samet. Právě tóny tmavší modré a zelené barvy vypadají v kombinaci se sametem nejlépe.

Do sametu se letos halí i moderní nábytek, díky němu vypadá luxusněji

Tipy a trendy

Tuto barvu je vhodné párovat s šafránově žlutou, pudrově růžovou i s temnou zelenou.

Foto: Woodendot

Modrá barva je do ložnice ideální.

Foto: Lujo

Interiér vymalovaný modrou barvou působí seriózním dojmem.

Modrá představuje spolehlivý a stabilní základ pro střídmé designérské kreace. Jde o uměřený odstín, který sluší klasickému interiérovému stylu. Barva symbolizuje klid, sebevědomí, tradici a zvyšuje důvěryhodnost. Interiéry, ve kterých je tato barva dominantní, působí trochu neosobním a uklidňujícím dojmem. Tón je ale nadčasový a neomrzí se.

„Žijeme v době, ve které je důležité zachovat si důvěru a víru. Právě tato barva představuje stálost, sebevědomí, pevnost a spolehlivost,“ řekla Leatrice Eisemanová, výkonná ředitelka Pantone Color Institute u příležitosti vyhlášení odstínu nové trendy barvy pro příští rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám