Hlavní obsah

Svůj dům si nájemníci poznají hned. Podle oken

Novinky, Jana Nesvadbová

Hravý vzhled oken je první, čím rezidenční dům s 16 byty v západní části Tokia příchozího uvítá. A nepochybně mu rovnou vyloudí i úsměv na tváři.

Foto: Takumi Ota

Částečným orámováním oken na sebe dům okamžitě upoutá pozornost.

Článek

Projekt Daita je název pro návrh a realizaci šestnáctibytového domu v klidné rezidenční čtvrti Setagaya v západní části Tokia. Návštěvník zde spatří převážně domy s půdorysem ve tvaru L, které v horkém létě stíní koruny stromů.

Tvar půdorysů typických pro okolní zástavbu architekti z ateliéru Sasaki Architecture převzali jako výchozí prvek pro své dílo. A písmeno L pak nápaditým způsobem použili i jako ozdobný prvek na fasádě z nerezové oceli.

V zelenomodré barvě jím doplnili každé okno, byť pokaždé jej jinak orientovali a také je umístili pokaždé do jiné hloubky. Zatímco některá jsou v rovině fasády, někde před ni vystupují a jinde jsou zapuštěna pod ni.

Aby co nejlépe využili malý dům, uspořádali architekti jeho interiér naruby

Tipy a trendy

Dům stojí na svažujícím se pozemku, přičemž je orientován „bokem ke svahu”. To vnuklo architektům další nápad, jak jej ozvláštnit. Ač se to při pohledu zvenčí nezdá, každý z bytů má jinou výšku stropu.

Žádný z bytů tak není stejný jako ostatní a také atmosféra v každé domácnosti se tím poněkud změní. Aby snaha kopírovat sklon ulice byla ještě patrnější, je i část střechy šikmá.

Směrem do ulice hledí trojice mezonetových bytů, nad nimi jsou menší byty. Každá z jednotek má jednoduchou dispozici navrženou s důrazem na důkladné využití místa. Interiér jednotlivých bytů je ozvláštněn i skladbou materiálů. Bíle vymalované stěny doplňují zdi s ponechaným přiznaným betonem.

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Tipy a trendy

Motiv písmene L je pak v domě zopakován ještě jednou. V každém z bytů je samonosná zeď s tímto půdorysem. Tu mohou nájemníci využít jako šatnu, ale třeba také jako počítačový koutek.

Anketa

Líbí se vám kombinace bílé výmalby a přiznaného betonu?
Ano, vypadá to zajímavě.
51,9 %
Docela ano.
5,8 %
Nevím, nemám na to názor.
2,1 %
Ani ne.
5,3 %
Ne, to není šálek mého čaje.
34,9 %
Celkem hlasovalo 2063 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Zeleň, beton, dřevo a neobvyklý tvar s pětiúhelníkovým půdorysem. Tak je možné ve stručnosti popsat dům, který navrhli architekti vietnamského studia Vo Trong...

Výběr článků

Načítám