Hlavní obsah

Smyslem domácího kina je prvotřídní zážitek, nemusí být však nutně za astronomickou cenu

Novinky, Izabela Kalinová, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie zasáhla do našich životů více, než jsme si kdy dokázali představit. Zavřená kina, divadla i koncertní sály. Poslední rok nás proto zavedl k televizním obrazovkám častěji než kterýkoli jiný. Proč si tedy nepřiblížit domácí zážitek ze sledování napínavých filmů tomu opravdovému v kině?

Foto: Voix

Atmosféře kina se lze velmi přiblížit výměnou televize za projektor a plátno.

Článek

Mohli jste se setkat s názorem, že domácí kino musí být nainstalované v dostatečně velkém prostoru, případně samostatné místnosti.

Samozřejmě, ale i v obývacím pokoji o rozloze 20 m² čtverečních si můžete postavit vlastní domácí kino. Vše záleží na kvalitních komponentech.

Kvalitní obraz...

Při promýšlení skladby komponentů domácího kina je dobré vzít v úvahu, jak velká je místnost, v níž se chcete sledování filmů oddávat, protože velikost obrazovky se odvíjí od vzdálenosti, ze které budete sledovat film.

Smyslem domácího kina je prvotřídní zážitek, proto je dobré zvolit televizor s vysokým rozlišením, tedy Full HD nebo Ultra HD 4k v kombinaci s blu-ray přehrávačem.

Pro co nejlepší požitek z hudby se vyplatí zařídit si poslechovou místnost

Tipy a trendy

Pokud ale chcete, aby se dojem z domácího kina podobal zážitku ze skutečného kinosálu, pak je nejlepší volbou nikoli televizor, ale videoprojektor. Obraz z něj je možné promítat na plátno, v úsporné variantě ale klidně i na ničím nezdobenou zeď.

...ale ještě více kvalitní zvuk!

Princip domácího kina je postavený nejen na kvalitním obraze, ale pro některé patrně překvapivě hlavně na kvalitním ozvučení. Do sestavy budete potřebovat následující komponenty.

Zvuková aparatura se skládá z vícekanálového zesilovače a reproduktorové soustavy v konfiguraci 5.1. nebo kvalitnější, ale méně používanou 7.1., kde číslo před tečkou znamená počet reproduktorů a číslo za tečkou přítomnost subwooferu, který je nedílnou součástí kvalitního domácího kina.

Malý reproduktor s velkým zvukem. Sonos Roam se nelekne ani vody

Hardware

Jeho přítomnost má zásadní vliv na zvukový projev celé sestavy, protože se stará o reprodukci zvuku v nejnižších hodnotách slyšitelného spektra a zajistí vám ten správný zvukový zážitek.

Sestava ušitá na míru rozpočtu

Pro laika, který se v oblasti domácího kina neorientuje, je nejjednodušší cestou k opravdu dobře vybranému setu vybavení návštěva specializovaného obchodu, kde mu odborní prodejci pomohou s výběrem tak, aby za investované peníze získal dohromady komplet, který podá ten nejlepší výkon.

Právě odborník totiž umí nejlépe posoudit, na které části lze třeba mírně ušetřit a tolik to výsledný dojem při sledování filmů nesníží a kde je naopak výhodnější si připlatit.

Domácí kino netřeba. Chytrý soundbar od Sonosu má 11 reproduktorů

Hardware

Úplně nejlepší možností je pak navštívit takový specializovaný obchod, kde člověku mohou všechny komponenty nejenom předvést vizuálně, ale především zapojit do různých sestav a nechat si je v klidu poslechnout a zhlédnout třeba část filmu pro představu, jaký zážitek zákazník může očekávat doma.

I když pozor, dojem v obchodě nebude samozřejmě nikdy úplně stejný jako pak doma.

Kolik investovat

Dostupné sestavy domácího kina seženete už od několika desítek tisíc korun, jsou to méně výkonné sety s nižší kvalitou zvuku. Většinou již ve formě 5+1 a jsou jednoduché na instalaci.

V této kategorii se také nalézá relativně nové audio řešení s názvem Soundbar. Ten je sice umístěný vpředu u TV, jeho jednotlivé reproduktory jsou však nasměrovány tak, aby zvuk k divákovi dorazil z různých stran.

Pokud se odhodláte investovat více než 50 000 Kč, tak jste v oblasti, kde se už blížíme k dokonalému zážitku. TV (nebo DVD, čí jakýkoliv jiný) signál jde do zesilovače a odtud je zvuk distribuován do reprosoustavy.

A zde platí jasná úměra, čím více do reproduktorů investujeme, tím dokonalejší zvuk získáváme. V této cenové relaci automaticky očekávejte dokonale čistý zvuk s prostorovým efektem.

Anketa

Máte domácí kino?
Ano, máme.
57,9 %
Ne, ale plánujeme ho pořídit.
10,6 %
Ne, to nemáme.
31,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1179 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám