Hlavní obsah
V klidné rezidenční části japonské Fukušimy vyrostla nová mateřská školka s hezkým výhledem na okolní pohoří. Foto: Shigeo Ogawa

Školka nabízí dětem dvůr, kde nemají čas se nudit

V klidné rezidenční čtvrti japonské Fukušimy vyrostla nová mateřská škola. Jejími autory jsou architekti z ateliéru Aisaka Architects a veliký důraz kladli především na vytvoření dostatečného množství prvků v exteriéru, které děti zabaví na dlouhou dobu. Příjemnou součástí pobytu dětí venku je pak možnost užívat si výhled na okolní pohoří. Mají tak neustálý vizuální kontakt s krajinou.

V klidné rezidenční části japonské Fukušimy vyrostla nová mateřská školka s hezkým výhledem na okolní pohoří. Foto: Shigeo Ogawa
Školka nabízí dětem dvůr, kde nemají čas se nudit

Patrová školka pro devadesát dětí v japonské Fukušimě nese název, který je nejlepším dokladem vztahu Japonců k novým generacím. Jmenuje se totiž Tesoro. Ač to může vypadat jako japonské slovo, ve skutečnosti je italské a znamená Pokladnice.

Stavby mateřských škol po celém světě mají tu hezkou vlastnost, že odhalují kreativitu svých tvůrců, neboť oni sami se snaží podpořit kreativitu dětí, které do nich budou chodit.

Velice často se u nich lze proto setkat nejenom s vyloženě veselými motivy, ale také se spoustou nápaditých řešení, umně zakomponovaných do těla objektu.

Ani tato školka není výjimkou. Architekti přišli s prvním praktickým nápadem už při začlenění příjezdové cesty na pozemek, jenž byl pro školku vyhrazen. Rodiče tak mají vždy kde zaparkovat a zároveň jejich auta neucpávají ulici.

Aby jejich příjezdy a odjezdy nenarušovaly provoz školky a nerozptylovaly zbytečně děti, umístili architekti většinu heren a zejména ložnic školky nad příjezdovou cestu, tedy do patra. Návrh školky jakožto patrového domu pak umožnil důkladně si pohrát s vnitřním nádvořím.

Venkovní prostory školky se tak nakonec staly její největší chloubou. Centrálním prvkem je zelená travnatá plocha, kolem níž na úrovni přízemí i patra obíhá cesta (v patře samozřejmě chráněná zábradlím). Ta v přízemí slouží zejména jako dráha pro jízdu na koloběžkách, odrážedlech a dalších prvních dopravních prostředcích, které mají děti k dispozici.

Horní ochoz je pak rozdělen do několika zón, kde mají děti možnost se učit na čerstvém vzduchu, sledovat nejrůznější vystoupení, jinde mají k dispozici bazén, na jedné terase mohou pod širým nebem i společně jíst.

Výškový rozdíl mezi oběma podlažími pak mají děti možnost překonávat tak, jak je jim nejbližší – dolů na skluzavce a nahoru po šikmé lezecké stěně.

Architekti pracující pod vedením Kensukeho Aisaky počítají s tím, že školka se postupně bude snažit své prostory dále vylepšovat a zdokonalovat. Udělali jí proto přípravu na venkovní hřiště pro malou kopanou, ale také pro záhonky na pěstování zeleniny. V budoucnu by také mohly nezatravněné plochy překrýt dřevěné obklady.

Anketa
Líbí se vám moderní školky?
Ano, dnes se staví moc hezké.
68.3 %
Většinou ano.
6.4 %
Jen některé.
15.5 %
Obvykle moc ne.
1.2 %
Ne, vůbec se mi nelíbí.
2.3 %
Nezajímám se o to.
6.3 %
Celkem hlasovalo 1032 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků