Hlavní obsah

Skla a rolety vytvářejí na fasádě brněnských domů zajímavý šachovnicový motiv

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: Kristýna Křížová

Architekti Tomáš Pilař a Eva Pilařová navrhli v brněnských Pisárkách působivé vilové domy, které vynikají svou architekturou i funčností. Nadstandardně řešenými byty a měřítkem patří domy do vilové kategorie. Jejich tvůrci s pochopením navázali na kvalitní funkcionalistické stavby v okolí.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Archiv publikace: Neumannova 19, čp. 520, Brno 1-Pisárky

Článek

Zajímavý uzavřený soubor ze samého začátku 21. století je umístěn ve svažitém terénu mezi brněnskými ulicemi Neumannovou a Květnou a je tvořen dvěma vilovými bytovými domy a rodinnou vilou.

Vilové domy jsou na severovýchodní uliční straně dvoupodlažní, na jihozápadní straně pak čtyřpodlažní.

Nástupní plochu do domů tvoří střecha garáží s parkovacími stáními v prvním podzemním podlaží. Dům vlevo obsahuje pět, druhý pak tři byty, přičemž obě podzemní podlaží většího objektu zaujímají dva mezonetové byty se zahradou na terénu, třetí se nachází ve stejné úrovni sousedního domu.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Stavby vynikají funkčností a jednoduchostí.

Každý byt se skládá ze společenské (obytný prostor s kuchyní, jídelním koutem a lodžiemi) a ložnicové části. U mezonetových bytů a bytu v nejvyšším podlaží většího domu je společenská část ještě rozšířena o pracovnu.

Sklepní prostory mají všechny byty ve spodním podzemním podlaží. Na uliční a bočních stranách tvoří vilové domy uzavřené celky s modře probarvenou omítkou.

Na jižní straně s výhledem přes výstaviště na lesy se otvírají lodžiemi, které jsou proti slunci chráněny předvěšenými skleněnými panely a výsuvnými textilními roletami, na bocích jsou pak opatřeny transparentními lamelami, které zprostředkovávají přechod mezi plnými stěnami a průhlednými lodžiemi.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Interiér je díky výraznému prosklení dostatečně prosvětlen.

Konstrukci domů tvoří železobetonový monolitický skelet doplněný cihlovým zdivem a dřevěnými výplněmi otvorů, lamel a obkladů. Konstrukce lodžií, zábradlí, plotů a dalších prvků jsou z oceli.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Plánek prozrazuje uspořádání některých interiérů.

Autoři patří k předním členům volného architektonického sdružení Obecní dům Brno. Jejich práce se dočkala mnoha odborných ocenění. Tomáš Pilař ve spolupráci s Ladislavem Kubou získal například Národní cenu za architekturu za Chemicko-technologickou fakultu Univerzity Pardubice.

Za knihovnu v nádvoří Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně obdrželi před lety Kuba s Pilařem nejvyšší ocenění a současně ceny v kategoriích Novostavba a Interiér v soutěži Grand Prix Obce architektů.

Letos má ateliér Kuba & Pilař architekti v České ceně za architekturu hned dvě želízka v ohni.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám