Hlavní obsah

Seznamte se s tvorbou Davida Adjaye, na jeho stavbách jsou znát vlivy afrického umění

Novinky, Kristýna Křížová

Čtyřiapadesátiletý ghansko-britský architekt David Adjaye je jedním z nejzajímavějších mezinárodních tvůrců. Jeho úspěšné pětadvacetileté působení na architektonické scéně si získává pozornost odborníků. Architekt ve své tvorbě čerpá z vlivů současného afrického umění a hudby. Jeho portfolio zahrnuje projekty soukromých domů, výstav i navrhování nábytku.

Foto: Archiv soutěže Royal Gold Medal (RIBA), Dror Baldinger FAIA, Alex Fradkin (koláž)

David Adjaye, autor Ruby City v americkém San Antoniu, získal i mezinárodní vyznamenání za celoživotní dílo na poli architektury, Zlatou medaili neboli „Royal Gold Medal 2021”.

Článek

Adjaye se narodil v Tanzanii a vyrůstal v Saudské Arábii, Egyptě a Velké Británii. Kromě praxe se věnoval i výuce na architektonických školách ve Velké Británii a USA.

Za svou tvorbu získal několik významných ocenění. Už jako student obdržel v roce 1993 Bronzovou medaili RIBA, v roce 2007 pak Řád britského impéria.

Foto: Archiv soutěže Royal Gold Medal (RIBA), Nic Lehoux

Národní muzeum africko-amerického umění a kultury ve Washingtonu

Architekt už dvacet let provozuje vlastní kancelář Adjaye Associates v Londýně s pobočkami v New Yorku a ghanské Akkře. Z více než padesátky dokončených staveb si největší pozornost vysloužilo Muzeum africko-amerického umění ve Washingtonu.

Mezi další známé dokončené projekty architekta patří Ruby City, umělecké centrum v San Antoniu v Texasu, nebo projekt Sugar Hill sloužící pro bydlení, ale i jako muzeum nebo komunitní zařízení. Věhlas získaly i kanceláře v Harlemu v americkém New Yorku.

Aktuálně chystá projekty po celém světě

Mezi současné projekty architekta patří umělecké muzeum Princetonské univerzity, Mezinárodní finanční centrum v Dakaru, George Street Sydney Plaza v Sydney, královské muzeum v nigerijském Benin City nebo náboženská stavba v Abú Zabí či knihovna a společenské centrum Winter Park na Floridě.

Foto: Archiv soutěže Royal Gold Medal (RIBA), Iwan Baan

Moskevská škola managementu Skolkovo v Rusku

Kvality architektovy tvorby potvrzuje i fakt, že v letošním roce získal mezinárodní vyznamenání za celoživotní dílo na poli architektury, Zlatou medaili neboli „Royal Gold Medal 2021”. Cenu uděluje Královský institut britských architektů (RIBA) a osobně ji schvaluje samotné Její Veličenstvo královna Alžběta II.

Zlatá medaile je uznáním za celoživotní dílo a je udělována již desítky let osobám, které měly výrazný vliv na rozvoj architektury ve světě.

„Architektura pro mě vždy spočívala ve stvoření krásy, která by měla rovnoměrně vzdělávat všechny národy po celém světě a přispívat k vývoji tohoto řemesla,” uvedl u příležitosti udělení ocenění Adjaye.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

O laureátovi Zlaté medaile RIBA 2021 rozhodovala komise v čele s prezidentem klání RIBA Alanem Jonesem. Komise Královského institutu britských architektů zároveň oznámila, že s ohledem na současnou situaci odkládá udělování Stirlingovy a dalších cen na příští rok, protože stavby není možné osobně navštěvovat ve větším počtu osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám