Hlavní obsah

Architektonické dámské duo Yvonne Farrellová a Shelley McNamarová má Pritzkera

Novinky, tnk

Irské architektky Yvonne Farrellová a Shelley McNamarová obdržely cenu Pritzker Prize 2020. Vítězky prestižní soutěže přezdívané také „Nobelovka za architekturu” vytvářejí brutalistní stavby s řadou betonových prvků. Světově uznávaná cena je udělována od roku 1979 a získávají ji jednou ročně žijící autoři, kteří se svou tvorbou navždy zapsali do dějin architektury.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Architecture Prize, Alice Clancy, Iwan Baan

Letošními laureátkami jsou Yvonne Farrellová a Shelley McNamarová. Navrhly třeba univerzitní kampus v peruánské Limě.

Článek

Farrellová a McNamarová působí jako architektky a učitelky od 70. let 20. století a vytvářejí prostory, které jsou novátorské, ale také ctí historii a zároveň perfektně zapadají do městského prostředí a mají i řemeslné kvality. Jejich tvorba se dlouhodobě tak prolíná, že nebylo možné ocenit jen jednu z nich.

Cenu jim předal Tom Pritzker, předseda Nadace Hyatt, která sponzoruje ocenění. To je mezinárodně uznávané jako nejvyšší ocenění architektonické tvorby vůbec.

Cenu založil v roce 1979 Američan Jay Pritzker, zámožný zakladatel hotelového řetězce Hyatt. Ocenění je udělováno každoročně zpravidla jen jedné žijící osobnosti.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Architecture Prize, Iwan Baan

Interiér univerzitního kampusu má hodně brutalistní rysy.

„Být architektem je obrovské privilegium. Získat tuto cenu je potvrzením naší víry v architekturu. Děkuji vám za tuto velkou čest,“ sdělila Yvonne Farrellová.

„Snažíme se dostát hodnotám, jakými jsou humanismus, kvalitní řemeslné provedení, velkorysost a kulturní spojení s každým místem a kontextem, ve kterém pracujeme,“ doplňuje McNamarová.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Architecture Prize, Dennis Gilbert

Budově univerzity v britském Kingstonu vévodí beton.

Porota cenu udělila za tvorbu pro bienále v Benátkách 2018 i za snahu o dosažení dokonalosti v architektuře. Ocenila i odpovědný přístup architektek k životnímu prostředí a schopnost vytvářet moderní kosmopolitní stavby a schopnost vystihnout jedinečnost každého místa.

Budovy od těchto architektek jsou účelné, barevně minimalistické a tvarově skromné.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Architecture Prize, Ed Reeves

V kingstonské univerzitě mohou studenti využít příjemného posezení na velkorysých schodištích.

Jednou z nejslavnějších staveb architektonického dua je univerzitní kampus UTEC v peruánské Limě. Ten se nachází na frekventovaném místě s dálnicí poblíž. Jde o kaskádovou budovu, která odpovídá jak potřebám místa, tak náročnému klimatu.

Otevřené prostory stavby byly navrženy tak, aby jimi prostupoval chladivý vánek z oceánu a byla tak minimalizována potřeba klimatizace.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Architecture Prize, Dennis Gilbert

Za pozornost stojí i schodiště univerzity v irském Limericku.

Cena byla architektkám udělena v americkém Chicagu. Předání Pritzkerovy ceny je spojeno s obdržením prestižní zlaté medaile a s odměnou 100 000 dolarů (v přepočtu cca dva miliony korun). Loni cena putovala do Japonska. Získal ji slavný architekt Arata Isozaki.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám