Hlavní obsah

Poctu České komory architektů si vysloužil Zdeněk Zavřel, seznamte se s jeho prací

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká komora architektů uděluje každoročně ocenění s názvem „Pocta osobnostem v oboru” lidem, kteří se svou prací a morálním kreditem významně zapsali do moderní historie české architektury. Letos cena patří Zdeňku Zavřelovi, který dobře reprezentuje českou architekturu nejen mezi českými studenty, ale i ve světě.

Foto: Česká komora architektů

Nizozemská ambasáda v Ghaně a architekt Zdeněk Zavřel

Článek

Ocenění je udělováno význačným osobnostem z oblasti architektury. Návrhy na udělení Pocty podává každoročně odborná veřejnost včetně členů jednotlivých orgánů České komory architektů.

Na nominačním večeru České ceny za architekturu v Kotelně v Libčicích nad Vltavou byla letos v létě udělena pocta právě architektovi Zdeňkovi Zavřelovi.

Vysokou úroveň odborné práce Zavřel podle komory prokazoval už v počátcích své samostatné tvorby, mezi jinými návrhem České boudy na Sněžce.

Realizoval i řadu obytných a občanských staveb, k jeho nejvýznačnějším realizacím patří České centrum v Paříži (1997) nebo Nizozemská ambasáda v Ghaně (2001).

Foto: Archiv IPM Building

Působivá stavba v Podještědí nese název Dům na kopci. Vznikla ve spolupráci se stavební firmou IPM Building. Konstrukce domu je kombinací dřevostavby a tradičních zděných materiálů. Vyšší část je tvořena dřevěnými smrkovými rámy s celoprosklenou fasádou.

Sedmasedmdesátiletý profesor Zdeněk Zavřel je český architekt a vysokoškolský pedagog, bývalý děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze. Krátce po absolvování studia architektury na pražském ČVUT získal možnost stáže v rotterdamském ateliéru Van den Broek a Bakema. Po návratu do Československa se stal členem legendární Školky SIAL v Liberci.

Porota Pocty ČKA navrhla udělit ocenění Zdeňku Zavřelovi za „vlastní architektonickou práci, pro jeho dlouhodobý občanský postoj a službu architektonické komunitě, kterou prokázal jako děkan Fakulty architektury ČVUT ve dvou volebních obdobích“.

Foto: Archiv České komory architektů

České centrum v Paříži navržené architektem Zavřelem.

V porotě, která navrhla udělení Pocty ČKA za rok 2019 profesoru Zdeňku Zavřelovi, usedli architekti Jakub Chvojka, Zdeněk Jiran, Miroslav Masák, Petr Stolín a teoretička a kritička architektury Jana Tichá.

Nejde o první významné ocenění Zavřelovy tvorby. V roce 1998 získal Grand prix ČKA za celoživotní dílo. Je také nositelem zlaté Felberovy medaile z roku 2013.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám