Hlavní obsah
Schodiště spojující obě patra bytu je jeho dominantou. Foto: Luke White

Schodiště obložené odštěpky dřeva je dominantou mezonetového bytu

Původně to byl dvoupodlažní mezonet v obytné zástavbě na Salem Road, v londýnské čtvrti Bayswater. V době, kdy se dostal tento byt architektům ze studia Verve Architects do rukou, volal po rekonstrukci jeho interiér stejně zoufale, jako jeho exteriér. Dispozice byla pro dnešní potřeby navíc poněkud zastaralá, a tak bylo třeba pozměnit kde co, včetně vnitřního uspořádání. Výsledkem je moderní mezonetový byt s nově přidaným malým mezaninem.

Schodiště spojující obě patra bytu je jeho dominantou. Foto: Luke White
Schodiště obložené odštěpky dřeva je dominantou mezonetového bytu

Původní interiér ve spodním patře bylo podle architektů třeba doslova vykuchat, aby se jeho prostor hezky otevřel a zbavil se pocitu určité stísněnosti. Ze stejného důvodu ve spodní části bytu architekti i zvýšili stropy.

Stěny schodiště jsou obloženy kousky dřeva.

Foto: Luke White

Stupně schodů, stejně jako podlahy, jsou z tmavého dubu.

Foto: Luke White

Spodní patro, jako u většiny podobně organizovaných domácností, funguje jako společenská zóna. Je zde umístěna kuchyně, z níž se vychází na soukromou terasu, střední část prostoru, vedle schodiště, zabírá jídelna a za ní následuje obývací pokoj s balkónem.

Tak, jak je dřevo využito na stěnách schodiště, objevuje se i na centrálním pracovním pultu v kuchyni.

Foto: Luke White

Foto: Luke White

Horní patro je naopak již soukromým prostorem majitele. Zde lze nalézt nejen tři ložnice, ale také dvě koupelny s toaletami a opět balkón. Protože by horní patro bylo ve střední části příliš vysoké a v daném místě by byl jen zbytečně volný prostor, navrhli architekti za stěnou nad schodištěm maličký mezanin, do nějž se vešla studovna.

Dřevěné obložení stěny pokračuje vysoko nad schodiště, až ke stropu.

Foto: Luke White

V bytě je spousta světla i díky světlíkům ve vysoko umístěném stropě. Okénko pak vede do studovny v mezaninu.

Foto: Luke White

Ústředním prvkem dvoupatrového bytu o velikosti 110 m2 je bezesporu schodiště, jehož stěny jsou obloženy recyklovaným dřevem. Různorodé špalíky v přírodní podobě a naskládané vedle sebe nejenže dodávají interiéru na vizuální a hmatové pestrosti, ale proměňují schodiště v zajímavou skulpturu.

Stejným způsobem je dřevo použito ještě u centrálního pracovního pultu v kuchyni. Dřevo na stěnách schodiště hezky doplňují podlahy z tmavého dubu.

Koupelna sousedící s druhou ložnicí

Foto: Luke White

Na mnoha místech v bytě jsou navrženy vestavné skříně.

Foto: Luke White

Architekti vybírali s velikou pečlivostí všechny detaily v bytě (například radiátory) i rozličné druhy svítidel tak, aby korespondovaly se sbírkou uměleckých kousků, které vlastní majitel. Zajímavě zvolili i kombinaci zelených odstínů, které obklopují člověka ve sprše přiléhající k hlavní ložnici.

1 - vstup, 2 - jídelna, 3 - spíž, 4 - kuchyň, 5 - úložný prostor, 6 - toaleta, 7 - balkón, 8 - soukromá terasa, 9 - koupelna, 10 - hlavní ložnice, 11 - koupelna, 12 - druhá ložnice, 13 - třetí ložnice, 14 - balkón, 15 - studovna, 16 - volný prostor

Foto: Studio Verve Architects

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků