Hlavní obsah

Pasivní dům rozdělený do šesti dílů stojí v blízkosti přírodního parku

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je možné postavit během čtyř měsíců dům, který by byl na míru jeho uživatelům a zároveň se hodil do krajiny plné hor a zeleně? Je vůbec možné vytopit samostatně stojící dům jediným radiátorem o výkonu 1kw, když bude zapnutý pouhé dvě hodiny denně v průběhu zimy? To jsou otázky, které si kladli architekti ze studia Alventosa Morell Arquitectes a na které zjevně nalezli kladnou odpověď.

Foto: Adrià Goula

Dům stojí ve vesnici blízko přírodního parku Montseny.

Článek

Jejich zhmotnění takového domu nese název Casa GG a leží na jižním okraji španělského přírodního parku Montseny, severovýchodně od Barcelony.

Když se klient obrátil na architekty, měl v hlavě tři hlavní body: 1) čím menší náklady, tím lépe, 2) stavba musí být velice rychlá, a 3) stavba musí být také energeticky efektivní. Architekti se tedy pustili do díla a na klientovo přání navrhli dům tvořený šesticí modulů propojených prostorem mezi nimi.

Foto: Adrià Goula

Dům je celý ze dřeva, jen podlahy má betonové.

Foto: Adrià Goula

Netypicky členitá dřevěná stavba splňuje podmínky pro označení jako pasivní.

Jednotlivé moduly jsou vyrobeny ze dřeva a kompletně prefabrikované. Díky tomu nebylo na místě už potřeba žádných dodatečných úprav. Tím, že je dům tvořen šesticí prvků, bylo snazší jeho finální vzhled a organizaci přizpůsobit místní krajině a terénu.

Foto: Adrià Goula

Jídelna

Foto: Adrià Goula

V jídelně a chodbě jsou velké knihovny.

Základním vodítkem pro návrh budovy byla bioklimatická studie daného místa. Na jejím základě bylo možné navrhnout veškeré rysy domu tak, aby splňoval požadavky pro označení termínem „pasivní“.

Rozdělení domu do šesti modulů nejen výrazně ulehčilo možnosti jeho transportu, ale také jeho natočení na místě s ohledem na možnosti využití sluneční energie a přirozeného stínění existujícími stromy.

Foto: Adrià Goula

Pohled z jídelny do chodby

Foto: Adrià Goula

Studovna je ve skutečnosti koncem chodby.

Prostory vřazené mezi moduly dávají možnost variabilně je využívat během ročních období. Během zimy pomáhají zvýšit množství slunečního světla pronikajícího do domu, během teplého jara a léta se mohou proměnit v zastřešené terasy.

Foto: Adrià Goula

Dům je navržen tak, aby v teplých dnech využíval zastínění stromů, které už na parcele stály.

Dům s celkovou plochou 111,6 m2 má betonové podlahy, zbytek konstrukce je dřevěný. Tento materiál nejenže pomáhá hezky zakomponovat dům do okolí, ale také splnit energetické požadavky vznesené klientem.

Dům v této podobě spotřebuje na své vytápění o 76,77 procent energie méně než stejný dům stavěný tradiční metodou. Aby zabránili nadměrné kondenzaci vlhkosti v interiéru, použili architekti na stavbu prodyšné materiály. Díky tomu žijí majitelé domu ve zdravém prostředí bez rizika vzniku plísní a jiných nepříjemností.

Foto: Alventosa Morell Arquitectes

Uspořádání domu: 1 Obývák, 2 jídelna, 3 prádelna, 4 kuchyň, 5 chodba, 6 koupelna, 7 studovna, 8+9+10 ložnice, 11 parkoviště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám