Hlavní obsah

Sametový dům s interiérem v barvách oranžové a červené nenechá nikoho chladným

Novinky, nes

Je to dům, který někoho zcela nadchne, jiný nad ním užasne a další se naopak pohrdavě ušklíbne. Rozhodně však jen málokoho nechá zcela chladným. Řeč je o sídle Stephan's Folly v Palm Springs v Kalifornii, jehož interiér majitel už v roce 1971 nechal doslova zabalit do rudé barvy a plyše a které zůstalo v této podobě dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domu je laděn do sytých barev v odstínech oranžové a červené.

Článek

Dům se při pohledu z exteriéru ničím neliší od okolní zástavby ve městě. Je to nenápadná přízemní stavba s plochou střechou, bílou fasádou, jejíž jednolitost narušují pouze velké dvoukřídlé vstupní dveře připomínající svým dezénem i barvou dvě velké tabulky čokolády.

Foto: Profimedia.cz

Zvenku působí dům zcela nenápadným dojmem.

Tento vzhled si ostatně ponechávají i na straně směřující do interiéru, kde pak už zcela ladí s duchem zařízení všech místností.

Milovníci stylu glamour se nepochybně nadchnou nad látkovými tapetami v sytých barvách a s výraznými vzory. Na podlahách jsou všude tlusté měkké koberce, které tlumí zvuky kroků, jež by jinak nevhodně narušovaly vznosnou a elegantní atmosféru.

Foto: Profimedia.cz

V okázale luxusním stylu je zařízen celý interiér. Ložnicím samozřejmě dominují mohutné postele s nebesy.

S citem pro zvolený styl majitelé vybrali a nechali vyrobit rovněž veškerý mobiliář, ať již to jsou dřevěné komody, stolky anebo okázale, sametem polstrované sedačky, židle a postele s nebesy.

Nechybějí samozřejmě těžké sametové závěsy, ať již na oknech, u postelí, anebo sloužící jako optický předěl.

Foto: Profimedia.cz

V lehce historizujícím stylu nesmějí chybět ani lustry připomínající svícny.

Jedinou místností, která vypadá, jako by ke zbytku domu snad ani nepatřila, je kuchyň s dekorem dřeva na dvířkách skříněk pokrývajících souvisle všechny stěny nad pracovními plochami i pod nimi. Právě barva ploch vzbudí v divákovi největší překvapení, protože je zcela nad očekávání v lehce jedovaté žlutozelené barvě.

Jedinou reminiscencí na styl uplatněný v ostatních částech domu je tak těžký závěs zlatavé barvy a s červenými střapci nad umyvadlem.

Foto: Profimedia.cz

Na stěnách jsou všude látkové tapety sytých barev a s výraznými vzory.

Čistota okázalého luxusního stylu poloviny minulého století, jejž se podařilo v roce 1971 vytvořit a do dnešních dnů beze zbytku zachovat, nezůstala bez povšimnutí místních společenských institucí.

Například Moderní výbor Palm Springs loni majitelům domu udělil Ocenění za uchovávání původní podoby rezidenčních objektů, jak lze tuto každoročně udělovanou cenu zvolna přeložit.

Foto: Profimedia.cz

Také v koupelnách jsou na podlahách koberce.

Nezvykle vyhlížející domov disponuje trojicí ložnic, pěti koupelnami, kuchyní, obývacím pokojem, spíží a menším kinosálem. Část budovy zabírá velká garáž a za domem nechybí bazén ledvinového tvaru s vlastním barem.

Foto: Profimedia.cz

Jedinou místností, která se výrazně liší od zvoleného stylu interiéru, je kuchyň.

Dům, jemuž vládnou syté barvy ve škále od oranžové až k temně rudé, je v současné době na prodej, a to v přepočtu za 21,3 miliónu korun.

Jak podotýkají realitní makléři, kteří mají nemovitost na starosti, dům má tu vlastnost, že člověku vždy vykouzlí úsměv na tváři. A zároveň s lehkým úsměvem přiznávají, že je to přesně ten domov, kde se člověk nejlépe cítí navečer.

Anketa

Jak na vás tento dům působí?
Jsem nadšený/á. Takový styl se mi moc líbí
8 %
Interiér mě vskutku překvapil
12,2 %
Nezaujal mě
14,7 %
Příšerné, vrchol nevkusu
65,1 %
Celkem hlasovalo 897 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám