Hlavní obsah

S pergolou či altánem si prodloužíte pobyt venku

Trávíte rádi čas na zahradě? Hodně tam relaxujete nebo grilujete? Pak určitě oceníte pergolu, altán nebo markýzu. Díky tomu si s rodinou či přáteli užijete nejen dlouhé letní večery, ale i ty chladnější, jarní či podzimní.

Foto: Hornbach

Dřevěná pergola porostlá popínavými rostlinami je nadčasovým řešením.

Článek

Altán můžete postavit doprostřed zahrady jako plnohodnotnou stavbu. Pergolou zase můžete rozšířit obytnou část domu. Stačí ji namísto volného prostoru ukotvit ke stěně domu.

Díky tomu se z kuchyně či obýváku dostanete na zahradu suchou nohou. Když bude navíc zastřešená, nezaskočí vás ani déšť.

Dřevěné altány a pergoly

Tradiční altány podobné zámeckým jsou spíš uměleckými díly. Jde o zastřešené dřevěné stavby, kde stěny nahrazuje obvodové zábradlí, často zdobené. Samozřejmě jsou na trhu k dostání i altány s jednoduchými liniemi.

Existují rovněž varianty se zasklenými okny, ty se však už blíží zahradním domkům. Zahradní nábytek je v takovém altánu chráněný před sluncem, ten dřevěný se nebude vysušovat. Když se přižene déšť, budete vy, steaky na grilu i nábytek a potahy v suchu.

Navíc vám takový alespoň částečně uzavřený altán umožní trávit na zahradě čas i během podzimu.

Ač původním povoláním elektrikář, dceři na zahradě postavil pergolu jako profesionál

Jak na to

Na střešní krytinu altánů se používají asfaltové šindele. Kdo ovšem dává přednost klasice nebo chce, aby altánek působil romanticky, může sáhnout po břidlici nebo třeba dřevěných šindelích.

Foto: Vladeko

Zastřešená dřevěná pergola Wezep je prostorný a elegantní přístřešek z modřínového dřeva a rozměry 500 x 400 x 262 cm. Je skvěle využitelná nejen na letní posezení u grilu, ale i jako přístřešek na uskladnění např. zahradního nářadí. Cena 111 743 Kč

Také u pergol je „klasickým“ materiálem dřevo. Ty tradiční jsou jednoduché, nezastřešené, porostlé popínavými rostlinami, které při posezení poskytují příjemný stín.

Dnes už ale mnoho výrobců nabízí i pergoly kryté, které se tak vlastně blíží altánku. Přičemž krytá může být třeba i jedna nebo dvě stěny.

Jaký typ dřeva zvolit?

Ať zvolíte altán či pergolu, budete se muset rozhodnout, zda zvolíte stavebnicový systém, nebo stavbu na míru. Předností prvního řešení je jednoduchost. Stavebnicovou pergolu či altán totiž zvládnete sestavit i sami.

Konkrétním zvláštnostem zahrady ale typová stavba nemusí vždy vyhovovat. Pak se vyplatí zapřemýšlet o variantě na míru. Takovou stavbu si můžete nechat postavit na klíč. Ty jednodušší si ale můžete zařídit i sami. Důležité bude rozhodnutí, z jakého typu řeziva stavbu vyrobit.

Venkovní kuchyně je nejen kulinářským rájem

Tipy a trendy

„V případě altánu nebo pergoly doporučuji sušené a hoblované hranoly KVH nebo BSH,“ říká Lucie Procházková, obchodní manažerka projektu Dekwood ze stavebnin DEK.

Popisuje, že u KVH hranolů jsou rozměrové změny menší než u rostlého řeziva, konstrukce je zároveň i lehčí, což oceníte zejména při montáži. Tvarové změny se eliminují v případě, že použijete lepený lamelový hranol BSH.

Foto: Vladeko

Holten má rozměry 690 x 300 x 262 cm. Je dokonale využitelný na letní posezení u grilu nebo jako přístřešek na uskladnění zahradního nářadí. Vzhledem k velikosti ale poslouží i jako kryté parkovací stání. Cena 193 014 Kč

V každém případě počítejte s tím, že dřevěný altán či pergola vyjde dráž, než jste byli zvyklí. Ceny řeziva i sušených hranolů totiž rostou se stoupající celosvětovou poptávkou a jejich nedostatkem na českém trhu. U sušených hranolů je zdražení citelnější, tam se ceny upravují prakticky každý měsíc.

„Obecně se dá říct, že nejlevnější konstrukce bude vždy z rostlého řeziva, v případě použití KVH hranolů je cena řádově o cca 60 až 70 % vyšší, ovšem má své jasné výhody,“ vysvětluje Lucie Procházková.

A ceny pilám, které materiál zpracovávají, navyšují i nepřímé náklady, jako jsou energie, mzdy či přepravní náklady.

Zpestřete zahradu obytnou stavbou

Tipy a trendy

Faktem také je, že dřevěným stavbám je nutné věnovat pravidelnou péči. Tedy, pokud chcete, aby vám dlouho vydržely.

Trendy je také hliník

Ne každý ale touží po dřevěných prvcích zahradní architektury. Moderní alternativou jsou proto hliníkové altány či pergoly, které jsou prakticky bezúdržbové. Na výběr mívají výrobci i pestrou paletu barev. Hodit se budou především k moderním domům či na terasy bytů.

Zastřešení bývá nejčastěji z polykarbonátu, tedy odolného průsvitného plastu. Kvalitní výrobky propustí skoro tolik světla jako sklo. Oblíbeným materiálem pro zastřešení je rovněž sklolaminát.

Foto: Bauhaus

Pergola Opal je tvořena hliníkovou, práškově lakovanou konstrukcí, má svůj vlastní systém pro odtok dešťové vody. Střecha i boční okénka jsou z odolného polykarbonátu. Kromě toho nabízí i 4 nastavitelná boční stínění. Pořizovací cena 59 690 Kč

Existuje také sezonní řešení v podobě altánků s kovovou konstrukcí s textilním potahem. Pro bezpečnou montáž takových altánů jsou zapotřebí alespoň dvě osoby.

„Nejprve zajistěte dostatečnou stabilitu na rovném a pevném podkladu. Když bude altán stát na měkkém povrchu, stanové kolíky zatlučte skrz podlahové úhelníky do země nebo pevně připevněte pomocí šroubů a hmoždinek,“ popisuje David Benda, odborník na oblast zahrady v projektových marketech Hornbach.

Při silném větru a bouřce doporučuje střešní potah altánu odstranit.

Před sluncem ochrání markýza

Stále oblíbenější jsou i markýzy. Základní druhy jsou tři, liší se technickým provedením.

„Na první pohled se může zdát, že se příliš neliší, jsou zde však zásadní rozdíly ve funkci, upevnění a komfortu užívání,“ uvedla Kateřina Simerská, manažerka nákupu společnosti Bauhaus.

Pergola nás ochrání před sluncem i deštěm

Zahrada

Říká, že markýzy s mechanikou kloubového ramene jsou efektivním a dostačujícím řešením, ačkoliv jde o nejjednodušší provedení. Potah je však z důvodu otevřené konstrukce zcela vystaven nepříznivým povětrnostním vlivům.

Ideálním řešením jsou v tomto ohledu markýzy polokazetové nebo celokazetové. Potah i mechanika jsou u těchto typů markýz chráněny uzavřenou kazetou, což prodlouží jejich životnost.

„U těchto typů markýz je navíc velkým benefitem motorový pohon s dálkovým ovládáním,“ dodává Kateřina Simerská.

Anketa

Plánujete letos budovat pergolu?
Ano, přesně to máme na letošní rok naplánované.
27,8 %
Uvažovali jsme o tom, ale nakonec jsme plány zrušili.
9,3 %
Ne, a neplánujeme to ani do budoucna.
7,5 %
Ne, už ji máme hotovou.
55,4 %
Celkem hlasovalo 3090 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám