Hlavní obsah

Rodinný dům podle přání mladé nezávislé ženy

Postavit dům nemusí být nutně jen záležitostí mužů, může se stát také aktem svobody nezávislé ženy. Luxus domu na klíč bez zbytečných starostí dopřála pohledné blondýnce středního věku společnost Atrium, u které si stavbu „all inclusive“ objednala. Zakrátko se stěhovala do nového.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Za hezkého počasí využívá majitelka domu venkovní terasu pod balkónem. Dřevěná paluba příjemně hřeje a nerozpálí se jako keramická dlažba.

Článek

Ovšem nutno podotknout, že muži v tomto příběhu hrají také důležitou roli. Džentlmenský přístup bývalého tchána podpořil majitelku domu od prvního nápadu zakoupit pozemek v klidné části menšího města přes sledování průběhu výstavby až po dokončovací práce.

Za tiché asistence mužské opory se podařilo investorce získat ve veřejné dražbě jeden z pozemků, které městský úřad rozprodával v rámci revitalizace oblasti bývalých kasáren.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Největší ozdobou jednoduchého moderního domu je rohová zimní zahrada zasahující přes druhé podlaží až pod střechu. K dřevostavbě patří konstrukce, stejně jako dřevěná okna.

Město mělo v nově vzniklé čtvrti na starosti zavedení přípojek, vytvoření ulic i chodníků, takže se mohlo začít na kompletně připravených parcelách. Nezanedbatelným pomocníkem se stal také tehdy sedmnáctiletý syn, který se během stavby od svého dědečka přiučil mnohé z řemeslných dovedností nezbytných pro údržbu domu.

Společně postavili ploty do ulice i mezi sousedními parcelami, bez pomoci pak už vymaloval všechny místnosti a na starosti má i sekání čerstvě založené zahrady. Později přibyla k rodinnému domu i dvojgaráž postavená svépomocí z klasických tvárnic.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Až letos po čtyřech letech si majitelka pořídila do obýváku odlehčenou obývací stěnu od Jitony v kombinaci bílého laku a amerického ořechu. „Chtěla bych ve stejném duchu vyměnit i kuchyň, přestože je jen pár let stará.“

Celá historie výstavby naznačuje akční a konstruktivní povahu: „Když jsem se po rozchodu s mužem vrátila k rodičům, nebyla jsem na tom finančně dobře. Až časem jsem si koupila bytovku, tak trochu z nouze ctnost. Nový impuls jsem získala u své angličtinářky, která si také nechala postavit domeček. Řekla jsem si, proč vlastně ne? Jela jsem se podívat na den otevřených dveří do Horažďovic, kde jsem získala první potvrzení svých představ – postavit dům rychle a na klíč.“

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Přízemí

Ekologické „dřevěné“ bydlení zvítězilo nejen kvůli rychlosti konstrukčního montovaného systému, ale také pro náklonnost paní domu k přírodním materiálům. Kromě prodloužení jedné ze stran objektu, které zajistilo větší užitnou plochu v obou podlažích, si majitelka nepřála další úpravy.

„Rodinný dům byl můj sen. Narodila jsem se v něm a prožila většinu života. Krátce po rozvodu jsem žila v panelovém bytě, kolem samý beton. Pak jsem koupila parcelu původně zamýšlenou jen jako investici pro syna, ale teď jsem ráda, že jsem si zařídila bydlení podle svých představ. Už bych neměnila.“

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Interiér, který se nese v teplých tónech žluté, béžové a oranžové barvy, prozrazuje, že majitelka má ráda jih, teplo, slunce, často jezdila na dovolenou do arabských zemí, Egypta, Tunisu i Turecka.

Celá stavba s natažením venkovní omítky, dokončením rozvodů i položením podlah nakonec netrvala déle než půl roku. Malé zpoždění měl na svědomí oblíbený materiál investorky.

„Dokončení domu se prodloužilo jenom kvůli dřevěné podlaze, protože před jejím položením musel řádně vyschnout beton. Oproti laminátům, které znám z předchozího bytu, je to obrovský rozdíl. Mám blízko ke dřevu, je mnohem teplejší, příjemné na dotek, ráda tu chodím na boso.”

„Venkovní dveře i okna jsme původně objednali v bílém plastu, bylo to levnější. Ale pak jsem si řekla, že dřevo chce zase dřevo. K tomu patří i krb. Oheň v litinovém krbu s růžovo-černým mramorovým obložením vytváří vřelou atmosféru.“

Krb dokončený rok po nastěhování zatepluje rozlehlý obývací pokoj v přízemí spojený průchodem s kuchyní. Od jara do podzimu mu vydatně pomáhá prosklený roh zimní zahrady, skrze nějž proudí do přízemí hřejivé sluneční paprsky. Po zbytek roku je prostor vytápěn centrálním plynovým kotlem s radiátory.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podkroví

Kromě světlé, jakoby sluncem prozářené koupelny s žebříkem napojeným na tepelný oběh i elektřinu je v prvním podlaží také technická místnost a hostinský pokoj.

V současnosti slouží návštěvám, ale do budoucna počítá majitelka s využitím pro sebe, aby s přibývajícím věkem nemusela do patra po dřevěných točitých schodech. Ložnice s dokonale využitým úložným prostorem vestavěných skříní sousedí v prvním poschodí s pracovnou, synovým pokojem a právě dokončenou druhou koupelnou.

Do předem rozvržených a připravených přípojek už zbývalo jen zasadit skelet sprchového koutu, dvě umyvadla a toaletu s bidetem a samozřejmě – obložit stěny originální kombinací dlaždic.

Interiér domu vytvářela žena společně se synem, konzultovali vybavení i barevnost vnitřního zařízení. Nápaditě využili nábytek z předchozího bydlení a postupně svůj nový domov doplňují zařízením na míru. Zdá se však, že nikdy není hotovo.

Technické specifikace

Dispozice: 5 + 1

Užitná plocha: 186 m²

Zastavěná plocha: 115,0 m²

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na základové betonové desce, montovaná dřevostavba, střešní krytina Bramac

Výplně otvorů: dřevěná okna a venkovní dveře, interiérové dveře dýhované

Výplně otvorů: dřevěná okna a venkovní dveře, interiérové dveře dýhované Podlaha: keramická dlažba v kuchyni, předsíni a koupelnách, dřevěná plovoucí podlaha v obývacím pokoji, v ložnicích koberec na betonové stěrce

Vytápění: plynový kotel, radiátory, v koupelnách žebříky s napojením na centrální topení i elektřinu, krb

Cena stavby 23 000 Kč/m² užitné plochy (s DPH)

Daniela Rígrová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám