Hlavní obsah

Rodina si přála dům připomínající chatu, aby lépe zapadl do okolní zeleně

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina vlastnící pozemek na předměstí japonské Fujisawy, v prefektuře Kanagawa, měla štěstí. Jeho okolí je do územního plánu města zaneseno jako zelená plocha, takže mohou i do budoucna počítat s hezkým výhledem na bohatou zeleň. Nebylo proto příliš divu, když se majitelé obrátili na architekty z tokijského studia Naoi Architecture & Design Office s prosbou o návrh rodinného domu, jenž by vypadal jako chata.

Foto: Hiroshi Ueda

Dům vypadá z některých úhlů jako dvě stavby stojící těsně u sebe.

Článek

Architekti přišli s nápadem vytvořit dům zdánlivě rozdělený do dvou částí, z nichž minimálně ta nižší doopravdy vzdáleně chatu připomíná.

Foto: Hiroshi Ueda

Směrem do zahrady je zastřešená terasa.

Interiér domu pak v přízemí rozdělili do tří zón. Nejblíže vchodu je technické zázemí, návštěvník je ovšem mine, aniž by byl nějak vizuálně rozptylován, a přichází chodbou do kuchyně s jídelnou. Ta je zanořena pod úroveň okolní země tak, aby deska stolu byla zhruba ve stejné rovině jako venkovní zahrada.

Rodina, která se tak sejde při společném jídle, si může užívat výhled z okna z méně obvyklé perspektivy.

Foto: Hiroshi Ueda

Zóna s tzv. špinavou podlahou je v domě jasně vyznačena jiným materiálem - leštěným betonem.

Z jídelny se pak po několika schodech stoupá do výše položeného obýváku. Různé úrovně podlahy nejsou v přízemí samoúčelné, ve skutečnosti vnitřek domu reflektuje ne úplně vodorovný povrch pozemku, na němž stojí.

S obývacím pokojem sousedí hostinská místnost, hlavní ložnice s dětským pokojem jsou v patře nad obývákem.

Foto: Hiroshi Ueda

Jednou z radostí rodiny je možnost pěstovat si vlatsní plodiny na zahrádce. Výhled na ni je proto ústředním motivem celé společenské zóny v přízemí.

Foto: Hiroshi Ueda

Kuchyň je propojena s jídelnou. Deska stolu je zhruba na úrovni okolního terénu.

Foto: Hiroshi Ueda

Architekti se zaměřují ve svých návrzích na pokud možno přirozená a jednoduchá řešení.

Zajímavým rysem horního patra je malá terasa před dětským pokojíkem, přes niž je výhled skrz prosklený štít do jídelny a kuchyně v přízemí.

Foto: Hiroshi Ueda

Okna dodávají pohledu na okolní zeleň rastr.

Foto: Hiroshi Ueda

Jedním ze zajímavých rysů domu jsou přiznané ocelové podpěry krovu.

Jednotlivé zóny v přízemí jsou odlišeny mj. i rozdílným druhem podlahy. Architekti na místech s tzv. špinavou podlahou ponechali pouze leštěný beton, zatímco v obytných částech je dřevěná krytina.

Foto: Hiroshi Ueda

Z dětského pokoje je vidět až do kuchyně.

Foto: Hiroshi Ueda

Ložnice, společně s dětským pokojem, je umístěna v horním patře.

Ke zvláštnostem návrhu patří i použití dělených oken, která - jak architekti vysvětlují - hezky rámují výhled na okolní přírodu.

Další zajímavostí je přiznání tenkých ocelových podpěr krovu nabarvených na černo. Fungují jako nápaditá odpověď na již zmiňovaná okna, jejichž rámy jsou rovněž černé a subtilní.

Foto: Naoi Architecture & Design Office

Uspořádání přízemí

Foto: Naoi Architecture & Design Office

Uspořádání horního patra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Ráj lilií mají na zahrádce na Novojičínsku

Jako připomínku letošního léta nám čtenář Zdeněk z Mošnova v Moravskoslezském kraji poslal několik snímků lilií, které s manželkou pěstují u nich doma na...

Výběr článků

Načítám