Hlavní obsah

Ráj lilií mají na zahrádce na Novojičínsku

Novinky, nes

Jako připomínku letošního léta nám čtenář Zdeněk z Mošnova v Moravskoslezském kraji poslal několik snímků lilií, které s manželkou pěstují u nich doma na zahrádce. Pokud si chcete po všech těch vánočkách, stromečcích a vánočních hvězdách zase chvilku odpočinout, přijměte pozvání do království křehké krásy těchto nádherných cibulovin.

Foto: Archiv čtenáře (6x)

Nádherné sytě červené lilie byly letos hlavní ozdobou zahrádky u domku našeho čtenáře.

Článek

„Lilií máme hodně. V letošním roce jsem vyzkoušel vysadit lilie obrovské, vysoké 150 cm, a jak vidíte, vyrostly,“ napsal nám čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

V zahrádce na Novojičínsku je možné narazit na nádherné lilie na každém kroku.

Zdeněk se věnuje pěstování těchto trvalek už dlouhá léta. Nové cibulky si kupuje zásadně v zahraničí.

„Jsou tam až o 300 procent levnější a přitom kvalitnější. Ale to je můj názor, někdo může mít i jiné zkušenosti,“ podotýká.

Foto: Archiv čtenáře

Nejkrásnější květiny shání čtenář v zahraničí.

Věděli jste že?
V současné době je na světě známo 120 až 130 druhů lilií, lidé je pěstují především na severní polokouli, všude v oblastech mírného až subtropického pásma. Zahradníci rozlišují lilie asijské, americké, trubkovité hybridy, orientální, martagon, candidum, longiflorum, aurelianum a spoustu další hybridů a jinak nezařaditelných lilií.
Foto: Archiv čtenáře

Radost Zdeňkovi dělají lilie nejrůznějších variant a barev.

Jak nám prozradil pan Zdeněk, základem je vysazovat lilie do velmi kvalitní zeminy s větším podílem rašeliny. Nutné je rovněž občasné hnojení, aby měly bohaté květy. Zbytek je otázkou zkušeností, jichž musí každý pěstitel nabýt vlastní praxí.

Foto: Archiv čtenáře

Základní podmínkou pro dobrý růst lilií je kvalitní zemina s větším podílem rašeliny.

Lilie u nás
V české přírodě můžeme narazit na dva druhy lilií, a to na zlatohlavou (Lilium martagon), jež roste v listnatých lesích a na druhově bohatších lukách. Lilii cibulkonosnou (Lilium bulbiferum) pak hledejme raději mimo les, od pahorkatin až po hory.
Foto: Archiv čtenáře

Temně červené lilie jsou zasazené do koutu zahrady, v němž jejich barva pěkně vyznívá.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám