Hlavní obsah
Rodina si nechala postavit vedle domu malou soukromou galerii. Foto: Nelson Kon

Rodina si nechala postavit malou galerii. Je stejně neobvyklá jako ty velké, slavné

Majitelé moderního domu na předměstí brazilského São Paula koupili sousední pozemek a na něm si nechali vybudovat malou soukromou galerii. S prosbou o návrh takové stavby se obrátili na architekty z ateliéru Reinach Mendonça Architects. Ti jim vytvořili prostor, který se svým skultpurálním pojetím blíží velkým moderním výstavním síním.

Rodina si nechala postavit vedle domu malou soukromou galerii. Foto: Nelson Kon
Rodina si nechala postavit malou galerii. Je stejně neobvyklá jako ty velké, slavné

Na nově přikoupené části parcely si majitelé přáli postavit nejenom prostor, kam by mohli přesunout část svých sbírek výtvarného umění, eventuálně sem zvát své přátele, ale také docela obyčejné plochy určené pro obyčejný odpočinek a zábavu.

Vybudovaný pavilon je navržen v ozvěně brutalistního stylu a má silně skulpturální charakter, což dobře ladí s vystavenými sochami.

Jeho hlavním prostorem je multifunkční místnost, jíž lze využívat jen jako výstavní síň, ale zároveň třeba jako soukromý promítací sál, anebo jen sál pro pořádání večírků a jiných společenských akcí. Nad touto místností pak vede galerie.

Hlavní prostor může sloužit jako výstavní síň, ale třeba také jako soukromý promítací sál.

Foto: Nelson Kon

Jak vysvětlují architekti, tato nová stavba nemá s původním obytným domem rodiny tvarově nic společného. Cílem bylo galerijní prostor jasně odlišit a dát na první pohled najevo, jaký je jeho účel. Návštěvník má mít pocit, jako by se náhle ocitl někde zcela jinde.

Kromě pravých úhlů architekti při návrhu pracovali velice často s ostrými úhly, objekt uzavřeli šikmou zelenou střechou s překvapivými otvory přivádějícími světlo do interiéru.

Na beton pak padla volba proto, že nový prostor bude pravděpodobně velmi rušným místem, a tak autoři návrhu hledali materiál, který bude co nejčistší, nejprostší a pokud možno neutrální.

Architekti vytvořili prostor, kde se architektura doplňuje se sochami a výtvarným uměním. Důležitým prvkem je tak například socha Marii Martinsové.

Foto: Nelson Kon

V průběhu tvorby návrhu tohoto prostoru vyšlo najevo, že by rodina vlastně uvítala ještě jeden objekt, a tak v sousedství vznikl ještě přístřešek. Jeho centrálním prvkem je venkovní kuchyň – zde může rodina pořádat BBQ. Obě stavby společně s původním domem mezi sebou svírají nádvoří, které je porostlé trávníkem.

Dalším prvkem, jejž architekti na parcele navrhovali, je bazén. Ten je podlouhlý a v podstatě kopíruje plot ohraničující pozemek.

Anketa
Napadlo by vás nechat si na zahradě postavit vlastní galerii?
Ano, možná to opravdu uděláme.
22.4 %
Ano, ale neměli bychom do ní co dát.
12.9 %
Asi ne.
10 %
Ne, bylo by to nepraktické anebo málo bezpečné.
4.6 %
Ne, my máme důležitější starosti.
50.1 %
Celkem hlasovalo 389 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků