Hlavní obsah

Prvorepublikovou vilu Bohuslava Horáka zkrášlila razantní rekonstrukce

Novinky, editace: tnk, text: Pavel Panoch

Kvalitní privátní architektuře se v Holicích ve druhé polovině 20. století moc nedařilo. Zajímavá změna ale přichází až se začátkem nového milénia, kdy tam architekt a designér Bohuslav Horák v roce 2001 koupil a následně rekonstruoval prvorepublikovou Faltysovu vilu.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Vila s adresou: Holice, Dukelská čp. 655

Článek

Jednopatrový dům byl postaven podle projektu místního stavitele J. Flanderky ze září roku 1929. Architektura vily celkem vyčnívala ze standardu dobové stavitelské produkce. Projevem výtvarných ambic projektanta byla například plastická římsová okenní pouzdra, nepřerušeně obíhající i pravoúhlá nároží.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Skica úpravy domu.

Bohuslav Horák se po studiích na Uměleckoprůmyslové škole v Praze stal jedním z kmenových členů umělecké skupiny ATIKA, která fungovala do roku 1992 a byla založena přáteli ze studií.

Spojovacím prvkem jeho návrhů bytových doplňků (pohovky, židle, skříně, knihovny, lampy, zrcadla) je inspirace přírodním světem.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Vila má elegantní prvorepublikový vzhled.

Faltysovu vilu koupil hlavně kvůli romantické zahradě. Vnější proporce domu, poznamenané - dle vlastních umělcových slov - „stylem stavitelské, nepříliš sofistikované architektury“, se rozhodl i s vnitřními dispozicemi razantně upravit.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Zahradní altán dodal místu originální vzhled.

Výstupek jižní fronty domu byl zbaven původního balkónu. Optické zlehčení vstupní části domu i jeho ostatních fasád zajistily nové okenní konstrukce, zobytněné podkroví prorostlo do střechy domu stupňovitými vikýři s měděným opláštěním.

Interiér domu prostupuje schodišťová šachta s vějířem okolních místností. Jejich bělostné stěny rozsvěcují sytě barevné akcenty autorského nábytku a vlastních abstraktních obrazů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám