Hlavní obsah
Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor společný pro obývák s kuchyní a jídelnou, odkud je také vstup na terasu. Optického oddělení odpočinkové zóny se dosáhlo pomocí policového systému. Foto: Lukáš Hausenblas

Pronajímaný byt proměnili ve vlastní domov, vše řešili prakticky i na efekt

Po dlouholetém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro své vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo být, museli nejprve naplánovat jeho rozsáhlou rekonstrukci.

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor společný pro obývák s kuchyní a jídelnou, odkud je také vstup na terasu. Optického oddělení odpočinkové zóny se dosáhlo pomocí policového systému. Foto: Lukáš Hausenblas
Pronajímaný byt proměnili ve vlastní domov, vše řešili prakticky i na efekt

Rozlehlý 140metrový byt s velkou terasou se nachází v posledním patře bytového domu a majitelé ho víc než deset let pronajímali. Po té době se rozhodli, že by se do něj chtěli nastěhovat a začít v něm sami bydlet.

Požadavek na maximum úložného místa splňuje velké množství vestavěných skříní, které se jako skříně vůbec netváří.

Foto: Lukáš Hausenblas

Veškeré zařízení bytu bylo už hodně „použité“, a aby se čtyřčlenná rodina cítila v bytě komfortně, chtělo to všechno vyměnit, ale také částečně upravit dispozici, která se k tomu nabízela.

Zmizely příčky a dveře mezi chodbou a obytným prostorem, čímž se místnosti hezky propojily.

Foto: Lukáš Hausenblas

Zadání pro firmu Zaki Design, kterou si vybrali, bylo následující – uzpůsobit byt rodičům a jejich dvěma dospívajícím dětem, maximalizovat úložné prostory, ale tak, aby se netvářily jako klasické skříně, zařídit interiér moderně a nadčasově a stylově ho sjednotit.

Očima designéra

„Aby se prostor více prosvětlil a obývák s kuchyní opticky zvětšil, otevřeli jsme dispozici probouráním příčky mezi vstupní chodbou, čímž jsme chodbu částečně vtáhli do obytného prostoru, a hezky ji tak propojili s kuchyní spojenou s jídelnou a obývákem. Obývací prostor jsme pak opticky oddělili od jídelny vysokým paravánem, který nabízí zavírací úložné prostory a police,” uvedl autor realizace Petr Hodan.

Pracovní část kuchyně s ostrůvkem opticky vymezuje i stropní podhled se zabudovaným osvětlením.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jídelní stůl v kombinaci kovu a masivního dřeva doplňují židle Moritz od Tonu se žlutým a bílým čalouněním a barevně odlišným podnožím.

Foto: Lukáš Hausenblas

„Dalším významným sjednocujícím prvkem je podlaha. Původně byla v každé místnosti položena jiná krytina, což působilo velmi nesourodě. Všude byl tedy položen vinyl v dekoru světlého dřeva. Také jsme zrušili veškeré prahy a přechodové lišty, čímž se celý interiér krásně propojil a opticky zvětšil.”

V ložnici je zajímavým prvkem obklad za postelí, přecházející až nad lůžko.

Foto: Lukáš Hausenblas

Z původního zařízení bytu nezůstalo vůbec nic, tedy se kompletně rekonstruovaly koupelny a veškerý nábytek kromě sedacího se vyráběl na míru.

Rovněž v koupelně došlo k netradičnímu použití materiálu, konkrétně k položení podlahové krytiny na obklad zdi.

Foto: Lukáš Hausenblas

V návrhu zařízení nechali majitelé volnou ruku s tím, že paní domu si přála oživit interiér žlutou barvou, kterou autoři do bytu dostali pomocí židlí a doplňků. Děti si měly do pokojíků vybrat doplňkovou barvu – dcera zvolila červenou a syn zelenou.

Dcera si pro zpestření pokoje vybrala červenou barvu. Hezkým prvkem je vestavěná policová zeď a obklad zdi za postelí, použitý i na postel.

Foto: Lukáš Hausenblas

Chlapecký pokoj oživuje zelená barva. Neobvyklým kouskem je pracovní stůl zakomponovaný do čela postele a postranní policové skříně.

Foto: Lukáš Hausenblas

Prakticky i na efekt

Vinyl, který je na podlaze, se pro větší efekt použil také k obložení zdi za vanou, toaletou a mezi sprchovým koutem a vanou.

Zajímavého efektu autoři docílili deskami z lamina v dekoru betonové stěrky, které slouží jako přední plochy vestavěných skříní, ale také jako obklad zdi mezi chodbou a obývacím prostorem a dále v ložnici, kde je na zdi za postelí a přechází až na strop, čímž opticky vymezuje prostor pro spaní.

Foto: Lukáš Hausenblas

Dalším zajímavým ale hlavně funkčním prvkem je u vstupu sestava se zrcadlem, v níž je mělká skříň, které se otvírají rohy z obou stran. Je to šikovný úložný prostor na lyže a snowboardy, které se tak dají z jedné strany uložit do skříně a z druhé vytáhnout.

Požadavek na úložné prostory plní vestavěné skříně, komody, prostorná kuchyň a policové systémy s otevřenými i uzavíratelnými přihrádkami. Barevný základ interiéru tvoří bílá, doplněná šedou a světlým dekorem dřeva.

Petr Hodan
Společně se zákazníky navrhuje interiéry, které se snaží šít na míru a tak, aby naplňovaly jejich potřeby.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků