Hlavní obsah

Pouliční osvětlení: Budoucnost patří řasám

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen tvář našich měst, ale prakticky celé planety by se v budoucnosti mohla zcela změnit, pokud se podaří dovést do finále výzkum francouzského vědce Pierra Calleji, který si za objekt svých studií vybral řasy. Právě ony dokážou ve velkém likvidovat skleníkové plyny a zároveň být zdrojem veřejného osvětlení.

Foto: Shamengo

Možný vzhled městských ulic v budoucnu - řasové lampy místo běžného veřejného osvětlení.

Článek

Zelené řasy během dne pohlcují oxid uhličitý a při probíhající fotosyntéze uvolňují kyslík a maličké množství energie. Ta by - podle projektu - přes den nabíjela článek každé takové pouliční lampy, aby se pak večer mohla rozsvítit. Bylo spočítáno, že zelené řasy jedné lampy by byly schopné za rok zlikvidovat až tunu oxidu uhličitého.

Foto: Shamengo

Pierre Calleja míchá roztok s řasami.

Pro porovnání, podle americké metody pro výpočet sekvestrace uhlíku stromy v městských a příměstských podmínkách takový jilm americký spotřebuje ročně pouhých 62 kg oxidu uhličitého.

Foto: Shamengo

Prototyp sinicové lampy. Základem je skleněná trubice naplněná roztokem s řasami.

Větší zádrhel ve vývoji těchto lamp spočívá tedy v množství energie, které lze z řas během fotosyntézy získat. Vědci vypočítali, že bilión těchto mikroorganismů vydá zhruba tolik energie, co jedna tužková baterie. A to, přiznejme si, není právě mnoho.

Foto: Shamengo

Ačkoli jsou řasové lampy uvažovány především jako veřejné osvětlení, jejich nevšední design by jistě obohatil i nejednu domácnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám