Hlavní obsah

Podkrovní mezonetová garsonka a její proměnlivé možnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si architektka Klára Císařovská zařizovala podkrovní mezonetovou garsonku, určitě kromě nepřehlédnutelné schopnosti maximálně využít prostor zapojila i svůj vtip. Vytvořila totiž veselý, hravý byt, kde je místo na spaní, vaření, stolování, práci i posezení s přáteli.

Foto: www.modernibyt.cz

Část stěny pokrývá magnetický nátěr. Na něm levitují květináče s vestavěným magnetem od firmy KalaMitica, které se střídají s drobnými vzkazy a pohledy.

Článek

Prostor, který Klára sdílí se svým přítelem, je sice velkorysý na výšku, nicméně co se týče půdorysu, nenabízel příliš velký rozlet. Klára se s ním ale vypořádala geniálně a s přehledem.

Se svojí společnicí z architektonického studia Mooza a kamarádkou Petrou Bíškovou mají totiž skvělé nápady a přehled o současných trendech. A to je na Klářině bytě vidět.

Malý prostor nepůsobí vůbec stísněným nepřehledným dojmem, ale naopak tu panuje díky proměnlivosti a jednoduchosti prostředí pohoda a rozpustilý řád.

Foto: www.modernibyt.cz

Základním prvkem jsou zde schody - truhlářský prvek zhotovený na míru, který plynule navazuje na typovou kuchyň z IKEA. Ve schodech je nečekaně velký úložný prostor na skladování jídla a nádobí, ale je tu ukryta i pračka.

Hlavní zdroj světla je svítidlo, které navrhla designérka Lumira přesně pro daný prostor podle zaslaných vizualizací.

Foto: www.modernibyt.cz

Skládací stůl se subtilními židlemi nezabírá téměř žádný prostor, ale i ten je v případě potřeby ochoten uvolnit.

Sedací pytle šité podle střihů z časopisu Burda lze volně přesouvat po místnosti a flexibilně tak řešit momentální požadavky na prostor.

Jejich velkou výhodou jsou prací povlaky na zip a vlastně i to, že si Klára vybrala barvu přesně podle svých potřeb a finančních možností.

Foto: www.modernibyt.cz

Zelená dvířka rozbijí monolitickou celistvost úložných skříněk pod schodištěm.

Spolu se sklápěcím stolkem jsou vhodné jak pro posezení u večeře, tak i pro sledování filmu na velkém rolovacím plátnu nad oknem. Horní patro je od dolního odděleno bílými roletami, které lze podle potřeby vytáhnout.

Foto: www.modernibyt.cz

Díky střešnímu oknu a rozmístění nábytku je horní patro plnohodnotným a pohodlným obytným prostorem.

V patře je umístěn pracovní stůl a postel. Ve skříňkách za postelí je opět nadstandardně velký úložný prostor včetně odkládacích nik.

Petra Bíšková a Klára Císařovská založily studio Mooza architecture v roce 2013 na základě předchozí spolupráce a vzájemného porozumění. Obě absolvovaly FA ČVUT a sbíraly své zkušenosti i v zahraničí (Holandsko, Španělsko, Německo). Rozdílnost jejich povah a přístupu paradoxně podporuje harmonii jejich návrhů, daří se jim tak vytvářet studie, které s hlavou v oblacích stojí pevně na zemi.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám