Hlavní obsah

Plně průhledné kanceláře vyzdvihují prostornost interiérů, ale narušují soukromí

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemské architektonické studio MVRDV proměnilo kancelář v Hongkongu ve skleněný chrám. Podle jeho nové filozofie je v architektuře stejně jako i v jiných odvětvích dnes oceňována otevřenost. Společnosti, které nic neskrývají, působí podle architektů důvěryhodněji. Daní za to je pochopitelně menší soukromí pracujících.

Foto: Ossip van Duivenbode (3x)

Kanceláře v Hongkongu navrhla architektonická společnost ze skla a průhledných materiálů.

Článek

Industriální budova v Hongkongu byla zprvu odhalena až na kost, na konstrukčních prvcích pak začala vznikat skleněná fasáda. Architekti ze studia MVRDV ve spolupráci s architekty z Arch-innovativ proměnili kanceláře, restauraci i obchodní prostory a snažili se vyzdvihnout čistotu holé struktury stavby.

V interiérech proto uplatnili jen čisté sklo a nerezovou ocel. Požární schodiště je pak vytvořeno z ohnivzdorného skla. Cílem bylo vytvořit maximálně atraktivní prostředí, které bude působit co nejprostorněji a nabídne příjemné pracovní klima.

Budova má plochu 1800 m² a nachází se na nábřeží Kwun Tong. Je součástí plánu rozvoje města, jehož cílem je proměnit bývalé průmyslové oblasti v hongkongské obchodní čtvrti.

Foto: Ossip van Duivenbode (výřez)

V kancelářích jsou skleněné paravány a nechybí skleněné dlaždice na podlahách.

Ze skla vznikly stoly, regály, podlahy, reproduktory, počítače i stěny. Podle spoluzakladatele architektonického studia Winy Maase jsou dnes podniky stále otevřenější, protože se lidé víc zajímají o to, co se děje za zavřenými dveřmi.

To, že nic není skryto, podle něj podporuje důvěryhodnost podniků. Kolemjdoucí tak mohou vidět do hongkongských kanceláří a pozorovat život v nich.

Architekti nedávno vytvořili i skleněnou restauraci. Před pár lety také studio navrhlo skleněnou fasádu tradičního stavení ve městě Schijndel. [celá zpráva]

Foto: Ossip van Duivenbode (výřez)

Interiér nechává plně vyznít výhledy do exteriéru.

Pokud sdílíte podobný názor na vývoj globální architektury, můžete si průhledný interiér vytvořit i sami doma. Počítejte ale s tím, že prostory nebudou působit příliš útulně.

Jde ale o dobrou inspiraci pro menší byty, které díky několika průhledným nábytkovým kouskům nebudou působit tak zahlceně. Zvolit můžete nábytek ze skla, ale i plastu.

Foto: The French Bedroom

Nábytekové kousky z průhledného plastu nechají vyznít obsahu i pozadí.

Ikonou tohoto typu nábytku je průhledný jídelní stůl Table Grand Illusion Essey od dánského designéra Johna Brauera, který se nechal inspirovat kavárenskými stolky, kterým ubrus zakrýval podnoží.

Foto: Design3000.de, KSL Living

Transparentní lampy nechávají vyznít kráse klasických žárovek.

Průhlednou designovou klasikou je například i tvarově bohatá lampa Bourgie, efektním průhledným nábytkem je i křesílko Louis Ghost, které navrhl slavný designér Philippe Starck ve stylu Ludvíka XV. [celá zpráva]

Foto: KSL Libiny, Hotel4Home

Plastový zahradní nábytek a křesla z polykarbonátu se hodí do prostor, kde nechcete nábytkem rušit přírodní scenérii.

Průhledné nábytkové kousky jsou skvělou variantou i do prostor, kde chcete dát vyniknout jiným kouskům, přírodě, výhledům, nebo chcete, aby interiér působil čistým a svěžím dojmem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

V Londýně postaví mrakodrap ze dřeva

V Londýně se chystají postavit nový mrakodrap, který bude jen o něco málo nižší než takzvaný Shard. Ten se tyčí do výšky 310 metrů. Nová dominanta má být ovšem...

Výběr článků

Načítám