Hlavní obsah

Průhledný nábytek dodá interiéru na vzdušnosti

Novinky, tnk

Průhledné stoly nebo židle, na kterých vypadáte, jako byste levitovali v prostoru, jsou výrazné nábytkové kusy, které prostor opticky zvětší a provzdušní. Hodí se hlavně do minimalistických a industriálních interiérů.

Foto: Go Modern Furniture (2x), Essey

Průhledné stoly dodají interiéru na vzdušnosti. Hodí se i do stísněnějších prostorů. Ikonou tohoto typu nábytku je Table Grand Illusion Essey (vpravo) od dánského designéra Johna Brauera.

Článek

V průběhu velkého italského nábytkářského a designérského veletrhu Milano Salone 2015 designové studio Nendo představilo kolekci průhledného nábytku s názvem Soft. Stolky jsou vytvořeny ze skleněných tabulek a mají barevné spoje.

Foto: Nendo

Nábytek Soft navrhl japonský ateliér Nendo.

Průhlednou designovou klasikou je například i lampa Bourgie, která se loni dočkala i redesignů v podání slavných designérů. Ti vytvořili další varianty této lampy s ikonickými tvary.

Foto: Kartell, Umbra

Zleva: kultovní průhledná lampa Bourgie z polykarbonátu navrhl designér Ferrucio Laviani a akrylová stolička Magino Stool od Karima Rashida.

Tento typ nábytku ze skla se z důvodu bezpečnosti nehodí do domácností s malými dětmi. Ideální je, když je nábytek neustále nasvícen a v interiéru tak tvoří spíš orientační bod.

Foto: Go Modern Furniture

Skleněný noční stolek s LED osvětlením zapadne do minimalistických a industriálních interiérů.

Průhledný nábytek se vyplatí doladit jednoduchým osvětlením, které vyzdvihuje půvaby jeho čirosti, transparentnosti nebo krásy foukaného skla. Interiér tak bude maximálně nasvícen a bude působit prostorným a čistým dojmem.

Foto: Red Dot Design, Idyll Home

Osvětlení Big Bubble od nizozemského designéra Alexe de Witta a lustr z foukaného skla od Tine K. nechávají plně vyznít skleněnému materiálu.

Efektním průhledným nábytkem je i křesílko Louis Ghost, které navrhl slavný designér Philippe Starck ve stylu Ludvíka XV.

Při posezení na křesílku budete tak trochu vypadat, jako byste levitovali v prostoru. Starck navrhl i další sedací nábytek na podobném principu, například kusy s názvem Victoria Ghost nebo Lou Lou Ghost.

Za pozornost stojí i minimalistické krmítko s LED osvětlením. Bylo oceněno za produktový design oceněním Red Dot Award 2014. Porota ohodnotila především jeho jasné linie a použití transparentního materiálu.

Foto: Lervik Design AB

Minimalistické krmítko z plexiskla poskytne doonalý pohled na ptačí strávníky.

Průhledný nábytek má nadčasového ducha a je příjemným optickým zpestřením bytových interiérů. Odolává změnám interiérových stylů a zachová si po dlouhou dobu moderní vzhled.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám