Hlavní obsah

Pět pravidel, která by si měli mladí lidé osvojit, než se pustí do úpravy vlastního pokoje

Vlastní pokoj v domácnosti u rodičů bývá často první místností, kterou si mladí lidé zkouší sami zařídit. Odkud ale začít? A čím? Své dospívající děti můžete zasvětit do umění bytového designu pomocí pěti pravidel, která se jim později osvědčí i při zařizování prvního bytu.

Foto: Bonami

Vlastní pokoj doma u rodičů bývá obvykle první příležitostí, kdy mladí lidé sbírají zkušenosti se zařizováním interiéru.

Článek

Určeme si rozpočet

Jednou z nejdůležitějších pravd, a to nejen při zařizování bytu, je, že jeden nemůže mít všechno. Je proto dobré si hned na začátku stanovit finanční strop, přes který prostě nelze jít. A zároveň s tím je dobré si určit, co chceme do nového pokoje stoprocentně, bez čeho by celá akce pro nás neměla ani smysl.

Zbývající finance je pak třeba rozdělit podle důležitosti, tj. stanovme si, které kusy nábytku by neměly chybět (kromě postele to bude patrně pracovní stůl se židlí, úložné prostory...). Zbytek lze investovat do dalších věcí, jako jsou dekorace zdí, eventuálně nějaké designové prvky.

Ne vždy je nezbytné pořizovat veškeré vybavení nové. Spoustu peněz lze ušetřit využitím původního zařízení, které si vlastními silami upravíme, například natřeme jinou barvou atd. Pozor však, i tyto úpravy budou něco stát, a tak je nutné i je pečlivě promyslet a zahrnout do rozpočtu.

Zvolme barevnou paletu

Celkové barevné vyznění místnosti je základem všeho. Zpočátku není třeba promýšlet barvu každého prvku zařízení, ale je možné si jako profesionální bytoví designéři vzít třeba čtvrtku či větší desku a na ni si postupně přidávat odstřižky tapet, látek, kousky materiálů. A „pohrát” si s nimi tak, dokud to všechno k sobě neladí přesně podle našeho gusta. Přidat lze i sem tam nějaký obrázek dokreslující, jakou atmosféru by pokoj měl mít.

Foto: Ikea

Začít lze tím, že si určíme paletu barev a materiálů.

Při výběru barev je dobré se řídit osvědčeným pravidlem dva plus jedna, tedy jako hlavní barvy je možné použít kombinaci dvou základní barev. Pěkně vypadá, když je jedna trochu výraznější, druhá o něco méně. Třetí barva by měla být tzv. doplňková. Tu budou mít více či méně významné detaily.

Kávové stolky inspirované krásou zrn doladí podávání nápoje k dokonalosti

Tipy a trendy

Při volbě barev vezměme rovněž v úvahu, jaký účel má pokojík mít. Je zřejmé, že místnost sloužící především jako ložnice budeme zařizovat spíše v klidných, studenějších barvách, naopak do místnosti, ve které se bude i hodně pracovat a studovat přes den, zvolíme barvy či detaily o poznání živější.

Stanovme si, co bude základním kamenem

Už při finanční rozvaze jsme si určili prvek, který v pokoji chceme, bez nějž proměna nemá smysl. Tímto základem bývá velmi často postel. Pro někoho to ale může být psací stůl nebo i židle u něj.

Od tohoto kusu zařízení se pak odvíjí výběr dalšího vybavení. Poslouží nám jako reference a vše ostatní vybíráme stylem „jak se tento nový prvek bude vyjímat vedle mého základního kamene?”

Motiv lodí, plachetnic a člunů dodá interiéru prázdninovou atmosféru

Tipy a trendy

Vybírejme napříč obchody

Ačkoli na první pohled láká, aby si člověk vybral veškeré zařízení na půdě (stránkách) jednoho obchodu, neunáhleme se a dejme šanci i dalším. Jen tak si opravdu uděláme přehled a kromě výhodnější ceny objevíme v průběhu nákupu třeba i lepší řešení.

Buďme trpěliví, dejme si načas

Pořady věnované proměnám domácností, případně návody na to, jak co vyrobit a opravit mohou v někom vzbudit zcela mylný dojem, že proměna pokoje bude otázkou pár dní, nebo snad dokonce hodin.

Foto: Veba

Ideální je volit kombinaci dvou základních barev a třetí pak použít jen na výrazné detaily.

Skutečností, která začínajícího mladého člověka může nepříjemně zaskočit, je, že proměna jeho království zabere pravděpodobně více než několik dnů, že to mohou být někdy i týdny.

Než se podaří všechno pěkně vybrat a sladit, než se podaří všechno koupit a hlavně, než prodejce vybrané zboží dodá, než se podaří eventuální vlastnoruční výroba či redekorace... Anebo než dorazí další kapesné od rodičů na další nákupy.

Vypínač je malým šperkem interiéru

Tipy a trendy

V každém případě platí - je lépe si počkat a mít to, co jsme si naplánovali, než nahonem zvolit jiné řešení a pak být smutný, že spěch vlastně za to nestál a pokoj nevypadá tak, jak si jeho majitel vysnil.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Sošky s přidanou hodnotou

Pořízení sošky do interiéru bývá výzvou pro naši kreativitu. Nejčastěji jsou vyrobené ze dřeva, z různě upraveného betonu, z plastu, kovu nebo skla. Výběrem...

Barvy vzbuzují emoce, vybírejte citlivě

Barvy ovlivňují naši psychiku více, než si myslíme. Umějí zklidnit, navodit pohodu, touhu, ale dokážou působit i rušivě, probouzet agresi. Opatrně pracujte...

Výběr článků

Načítám