Hlavní obsah

Pasivní dům roku vznikl v harmonii s přírodou, zvenku působí uměřeně

Novinky, tnk

Od té doby, co musejí mít prodávané a nově stavěné budovy energetické štítky, vzrůstá obecný zájem o energeticky nenáročné stavby. Cennou inspirací při výběru pasivní stavby je bezpochyby soutěž Pasivní dům roku. Ta se konala vůbec poprvé v historii. Vítězem se s bezmála 800 hlasy stala novostavba z Vraného nad Vltavou od atelieru Kontinual.

Foto: archiv pasivnidomy.cz, Jan Kukla, Jakub Tomec, Jan Medek

Nejlepší pasivní dům ve Vraném nad Vltavou má zděnou monolitickou konstrukci.

Článek

Vzhledem k tomu, že soutěž byla vyhlášena letos poprvé, mohly být přihlášeny rodinné domy dokončené v letech 2010 až 2015. Jde tak vlastně o pasivní dům posledních let.

Účastnit se mohly stavby splňující kritéria pro pasivní domy nebo domy s velmi nízkou energetickou náročností. Mezi soutěžícími se objevily rodinné domy ze všech částí České republiky.

Stavba využívá tepelné čerpadlo

Absolutním vítězem se stala novostavba z Vraného nad Vltavou, financovaná mimo jiné také z dotace Nová zelená úsporám. Nikoho asi nepřekvapí, že dům má energetický štítek A - je tedy mimořádně úsporný.

Moderní dům nabízí velkorysý životní prostor na ploše 200 m². Novostavba je nepodsklepená, což je dnes celkem typické. Má klasickou sedlovou střechu. Je vytápěna tepelným čerpadlem, na ohřev vody využívá solární panely a tepelné čerpadlo.

Foto: archiv pasivnidomy.cz, Jan Kukla, Jakub Tomec, Jan Medek

Interiéru dominují přiznané konstrukční prvky, dřevo a tlumené přírodní tóny.

Majitelé stavěli pasivní dům rok. Od začátku přitom měli jasno v tom, jak by měl vypadat.

„Chtěli jsme tradiční dům, který by byl v souladu a harmonii s přírodou a okolím a zvenčí nijak zvlášť nepoutal pozornost. Což se snad povedlo,“ sdělil vlastník.

Zhruba o polovinu méně hlasů získal mimořádně úsporný zděný rodinný dům z Předenic v Plzeňském kraji. Ten navrhl Lubomír Korčák.

Foto: archiv pasivnidomy.cz, Luboš Novotný

Pasivní dům v Předenicích z tvárnic získal druhé místo.

Třetí příčka patří dřevostavbě z Řevnic ve Středočeském kraji, která vznikla blízko lesa a s výhledem na řeku Berounku. Stavbu navrhl Thomas Zagdoun.

Foto: archiv pasivnidomy.cz, Petr Filip

Dřevostavba rodinného domu v Řevnicích obsadila třetí místo. I ta se pyšní energetickým štítkem A.

Do hlasování se zapojily tisíce lidí z celého Česka. Klání bylo dvoukolové. Desítku nejlepších nejdříve vybrala odborná porota - pracovníci Centra pasivního domu Josef Smola, Jana Hořická a Jan Bárta, nechyběl Jakub Hrbek ze Státního fondu životního prostředí České republiky a nezávislý porotce Viktor Zbořil.

Poté už vybírala jen veřejnost, která hlasovala jednak na veletrhu For Pasiv, ale také na webových stránkách www.pasivnidomy.cz.

Soutěž Pasivní dům roku vyhlásila společnost ABF za podpory Centra pasivního domu a Státního fondu životního prostředí České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám