Hlavní obsah

Otec se synem si zařídili byt v minimalistickém stylu s asijskými prvky

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříliš příjemnou životní situaci využil náš pravidelný čtenář Jaroslav k tomu, aby si společně se synem realizoval svůj veliký sen a rekonstruoval byt v Karviné v minimalistickém stylu s patrnými doteky asijské kultury. „Celý život se věnuji asijským bojovým uměním, a proto jsem si chtěl v tomto duchu zařídit domov,“ napsal nám.

Foto: Archiv čtenáře (12x)

Jak čtenář poznamenává, v bytě je samozřejmě ještě spousta věcí k dořešení. On však nespěchá a tempo zařizování rád přizpůsobí svým finančním možnostem. Základní vyznění se ovšem začíná už rýsovat.

Článek

Jaroslav byt koupil ve stavu, který vyžadoval rekonstrukci. Znamenalo to vybourat a znovu vyzdít bytové jádro, vybourat spížové skříně v kuchyni a upravit snížený průchod v síni. Poté následovala kompletní rekonstrukce elektroinstalací, příprava UTP kabelů pro domácí síť v pokojích a rozvod antény.

Čtenář nechal snížit a odhlučnit stropy v celém bytě pomocí sádrokartonu, do nějž zasadil bodová světla a s nímž ho naučil správně zacházet kamarád profesionál.

Foto: Archiv čtenáře

Kuchyni si čtenář navrhl sám.

Nutností bylo oškrábání stěn, jejich penetrace a poté nové omítnutí. „Byt před námi obývala stará paní, která hodně kouřila a my, jakožto sportovci, pořád cítili ten zápach,“ vysvětluje Jaroslav.

Foto: Archiv čtenáře

Obkladačské práce zvládli otec se synem sami.

„Družstvo mi zakázalo namontovat elektrický ventilátor pro odsávání, tak jsem to vyřešil ponecháním odsávání centrální vzduchotechnikou a naprojektoval si separé vzduchotechniku s využitím horního výduchu původně určeného pro spíž v kuchyni. Tam mám pomocí zpětných klapek svedené odsávání z digestoře, wc i koupelny,“ dodává.

Foto: Archiv čtenáře

Různá kombinace světel vytváří v bytě různou atmosféru.

Zajímavým bodem rekonstrukce bytu je využití původního výklenku v obýváku. Čtenář jej uzavřel lehkou příčkou ze sádrokartonu a proměnil ve svou ložnici.

Z druhé strany pak tato příčka slouží jako TV stěna s nikami, nasvětlená pomocí RGB pásků. Stěna plynule přechází do prostoru, kde ji zakončuje lustr.

Foto: Archiv čtenáře

Vznik TV stěny

Foto: Archiv čtenáře

Vznik TV stěny

Při kotvení příčky do podlahového panelu Jaroslav doslova lapal po dechu. Jednak kvůli pachu, který se linul z odhaleného materiálu a jednak překvapením, co jejich podlahu v bytě tvořilo.

„Zjistil jsem, že je to cca 10 cm strusky, na tom térový papír, na tom hobra (měkká dřevovláknitá deska) a nakonec parketové kostky, ale dýhované, tudíž nebrousitelné. Vše letělo ven,“ poznamenává.

Foto: Archiv čtenáře

Ústředním prvkem obývacího pokoje je televizní stěna s nikami pokračující do prostoru podhledem s RGB nasvícením.

Novou podlahu tvoří rošt z hranolů vyplněný kročejovou izolací z minerální vaty. Všechno překrývá tlumící páska, na niž jsou položeny dvě vrstvy OSB desek. Ty čtenář přefrézoval a natřel čtyřmi vrstvami pololesklého laku.

Foto: Archiv čtenáře

Bodovým světlům a RGB páskům sekunduje minimalisticky laděný lustr. Jeho zářivky svítí klasickým žlutavým světlem.

„Vzhled studentského pokoje si vymyslel syn víceméně sám, já jsem vnesl jen malé korekce. Většinou jsme se snažili využít sádrokartón. Snížený strop s osvětlenou nikou a led pásky jsem mu nemohl odepřít,“ podotýká Jaroslav s úsměvem.

Foto: Archiv čtenáře

Červené nasvícení by za běžných okolností návštěvník očekával spíše v dámském budoáru. Ovšem k asijským dekoracím této domácnosti, kde vládnou společnou rukou táta a syn, se červené osvětlení hodí.

Kuchyň vyrobila truhlářská firma na zakázku podle čtenářova návrhu. Truhláři rovněž vypomohli s pokládkou podlah z OSB desek.

Foto: Archiv čtenáře

Podhledy s RGB pásky si přál do svého studentského pokoje i syn.

Foto: Archiv čtenáře

Láska k asijským bojovým uměním je patrná v každé místnosti tohoto pánského bytu. Byť je to jen v podobě malých detailů, jakým je roztomilá bonsai na skříňce se šuplíky.

„Celý design je postaven na minimalistickém pojetí s prvky orientálního japonského a čínského stylu. Samozřejmě v rámci mých finančních možností. Ještě je toho třeba dost dodělat, ale já nikam nespěchám,“ uzavírá svůj dopis čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Uspořádání bytu po rekonstrukci

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám