Hlavní obsah
Jak čtenář poznamenává, v bytě je samozřejmě ještě spousta věcí k dořešení. On však nespěchá a tempo zařizování rád přizpůsobí svým finančním možnostem. Základní vyznění se ovšem začíná už rýsovat. Foto: Archiv čtenáře (12x)

Otec se synem si zařídili byt v minimalistickém stylu s asijskými prvky

Nepříliš příjemnou životní situaci využil náš pravidelný čtenář Jaroslav k tomu, aby si společně se synem realizoval svůj veliký sen a rekonstruoval byt v Karviné v minimalistickém stylu s patrnými doteky asijské kultury. „Celý život se věnuji asijským bojovým uměním, a proto jsem si chtěl v tomto duchu zařídit domov,“ napsal nám.

Jak čtenář poznamenává, v bytě je samozřejmě ještě spousta věcí k dořešení. On však nespěchá a tempo zařizování rád přizpůsobí svým finančním možnostem. Základní vyznění se ovšem začíná už rýsovat. Foto: Archiv čtenáře (12x)
Otec se synem si zařídili byt v minimalistickém stylu s asijskými prvky

Jaroslav byt koupil ve stavu, který vyžadoval rekonstrukci. Znamenalo to vybourat a znovu vyzdít bytové jádro, vybourat spížové skříně v kuchyni a upravit snížený průchod v síni. Poté následovala kompletní rekonstrukce elektroinstalací, příprava UTP kabelů pro domácí síť v pokojích a rozvod antény.

Čtenář nechal snížit a odhlučnit stropy v celém bytě pomocí sádrokartonu, do nějž zasadil bodová světla a s nímž ho naučil správně zacházet kamarád profesionál.

Kuchyni si čtenář navrhl sám.

Foto: Archiv čtenáře

Nutností bylo oškrábání stěn, jejich penetrace a poté nové omítnutí. „Byt před námi obývala stará paní, která hodně kouřila a my, jakožto sportovci, pořád cítili ten zápach,“ vysvětluje Jaroslav.

Obkladačské práce zvládli otec se synem sami.

Foto: Archiv čtenáře

„Družstvo mi zakázalo namontovat elektrický ventilátor pro odsávání, tak jsem to vyřešil ponecháním odsávání centrální vzduchotechnikou a naprojektoval si separé vzduchotechniku s využitím horního výduchu původně určeného pro spíž v kuchyni. Tam mám pomocí zpětných klapek svedené odsávání z digestoře, wc i koupelny,“ dodává.

Různá kombinace světel vytváří v bytě různou atmosféru.

Foto: Archiv čtenáře

Zajímavým bodem rekonstrukce bytu je využití původního výklenku v obýváku. Čtenář jej uzavřel lehkou příčkou ze sádrokartonu a proměnil ve svou ložnici.

Z druhé strany pak tato příčka slouží jako TV stěna s nikami, nasvětlená pomocí RGB pásků. Stěna plynule přechází do prostoru, kde ji zakončuje lustr.

Vznik TV stěny

Foto: Archiv čtenáře

Vznik TV stěny

Foto: Archiv čtenáře

Při kotvení příčky do podlahového panelu Jaroslav doslova lapal po dechu. Jednak kvůli pachu, který se linul z odhaleného materiálu a jednak překvapením, co jejich podlahu v bytě tvořilo.

„Zjistil jsem, že je to cca 10 cm strusky, na tom térový papír, na tom hobra (měkká dřevovláknitá deska) a nakonec parketové kostky, ale dýhované, tudíž nebrousitelné. Vše letělo ven,“ poznamenává.

Ústředním prvkem obývacího pokoje je televizní stěna s nikami pokračující do prostoru podhledem s RGB nasvícením.

Foto: Archiv čtenáře

Novou podlahu tvoří rošt z hranolů vyplněný kročejovou izolací z minerální vaty. Všechno překrývá tlumící páska, na niž jsou položeny dvě vrstvy OSB desek. Ty čtenář přefrézoval a natřel čtyřmi vrstvami pololesklého laku.

Bodovým světlům a RGB páskům sekunduje minimalisticky laděný lustr. Jeho zářivky svítí klasickým žlutavým světlem.

Foto: Archiv čtenáře

„Vzhled studentského pokoje si vymyslel syn víceméně sám, já jsem vnesl jen malé korekce. Většinou jsme se snažili využít sádrokartón. Snížený strop s osvětlenou nikou a led pásky jsem mu nemohl odepřít,“ podotýká Jaroslav s úsměvem.

Červené nasvícení by za běžných okolností návštěvník očekával spíše v dámském budoáru. Ovšem k asijským dekoracím této domácnosti, kde vládnou společnou rukou táta a syn, se červené osvětlení hodí.

Foto: Archiv čtenáře

Kuchyň vyrobila truhlářská firma na zakázku podle čtenářova návrhu. Truhláři rovněž vypomohli s pokládkou podlah z OSB desek.

Podhledy s RGB pásky si přál do svého studentského pokoje i syn.

Foto: Archiv čtenáře

Láska k asijským bojovým uměním je patrná v každé místnosti tohoto pánského bytu. Byť je to jen v podobě malých detailů, jakým je roztomilá bonsai na skříňce se šuplíky.

Foto: Archiv čtenáře

„Celý design je postaven na minimalistickém pojetí s prvky orientálního japonského a čínského stylu. Samozřejmě v rámci mých finančních možností. Ještě je toho třeba dost dodělat, ale já nikam nespěchám,“ uzavírá svůj dopis čtenář.

Uspořádání bytu po rekonstrukci

Foto: Archiv čtenáře

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků