Hlavní obsah

Odletí, neodletí? Součástí nové tváře přístavu je šestice oranžových UFO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest oranžových budov, které se vznášejí nad okolním městem, navrhli jako součást mezinárodního přístavu pro vyhlídkové plavby architekti z čínského ateliéru MAD Architects. Návrh zvítězil v mezinárodní architektonické soutěži na novou podobu přístavu ve městě Cchun-tchan na horním toku řeky Jang-c’-ťiang, jež spadá pod správu města Čchung-čching.

BEZ KOMENTÁŘE: Takto by měl nově vypadat přístav ve městě Cchun-tchanVideo: MAD Architects

 
Článek

Ačkoli zadáním provozovatele přístavu v čínském Cchun-tchanu bylo vytvoření návrhu urbanistického a architektonického řešení stávajícího nákladního přístavu a jeho proměna v přístav určený zejména na vyhlídkové plavby, nejvýraznějším prvkem je soubor vyvýšených objektů nápadně připomínající létající talíře UFO v oranžové barvě.

Architekti, kteří jsou pod návrhem podepsaní, se inspirovali charakteristickým prvkem známým snad ze všech nákladních přístavů – portálovými jeřáby. Právě ty mají futuristicky vyhlížející objekty připomínat, a proto také přejaly barvu tamních jeřábů – oranžovou.

Propojuje je 430 metrů dlouhá stezka v oblacích. Objekty mají mít smíšenou funkci, někde budou obchody a restaurace, jinde salonky pro soukromé akce...

Foto: MAD Architects

Stavba nového dopravního uzlu by měla začít v listopadu 2022.

Pod šesticí budov pak vznikne nový park a pod ním hala určená pro cestující vyhlídkových plaveb. Jinými slovy, vlastní dopravní uzel je umístěný pod zem, odkud povede vstup na „plovoucí komplex” s moly vysunutý do řeky. Sem také povede výstup ze stanice metra, která se tu má v budoucnu stavět. Po povrchu země pak povede pouze silnice.

Ocelové ptáky bude na zem lákat oranžová mořská hvězdice

Tipy a trendy

Jak vysvětlují architekti, projekt rozkládající se na ploše 66 tisíc čtverečních metrů je součástí městského plánu pro danou oblast, jež dohromady zabírá 6 čtverečních kilometrů.

Záměrem města Cchun-tchan je vytvořit z této oblasti čtvrť, v níž jsou plynule propojené a provázané veškeré její funkce coby přístavu, města a střediska pro turistiku, obchod a zábavu. Zkrátka přední světový říční přístav pro výletní plavby.

Stavba by měla začít v listopadu letošního roku, její dokončení je pak plánováno na rok 2027.

Anketa

Myslíte si, že do přístavů patří zeleň?
Jistě, ta patří všude!
90,8 %
Asi ano...
1,8 %
Když je na ni místo, proč ne.
4,6 %
Nemusí tam být.
1,1 %
Je to nesmysl, zbytečně tam zabírá místo.
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 436 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám