Hlavní obsah

Nejlepší stavby nominované na evropskou cenu za architekturu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská cena za architekturu - Mies van der Rohe Award 2017 - má svou čtyřicítku finalistů, informovala o tom Česká komora architektů. Z nominovaných uspěla zhruba každá devátá stavba. České nominované se do finále neprobojovaly, ale tuzemskou architekturu rozhodně dobře reprezentovaly.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Fernando Guerra, Francisco Nogueira

Muzeum současného umění Nadir Afonso v portugalském městě Chaves od Álvaro Siza Vieira a Muzeum umění, architektury a technologií od studia AL_A v Lisabonu

Článek

Do užšího okruhu na Evropskou cenu za současnou architekturu stavby vybrala odborná porota. Ve výběru mezinárodní poroty mají hned čtyři želízka v ohni Francie, Portugalsko a Velká Británie. Po třech nominacích se dostalo Dánsku, Španělsku, Nizozemí a Norsku.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Aires Mateus

Centrála společnosti EDP v portugalském Lisbonu od studia Aires Mateus.

Ze čtyřiceti vybraných prací je více než polovina postavena v centrech měst. Není tak divu, že velká část staveb byla zasazena v historickém prostředí, autoři se tak potýkali s celkem náročným zadáním.

Právě vývoj historické městské krajiny bude podle Nadace Mies van der Rohe Award jednou z priorit zdůrazněných "Evropským rokem kulturního dědictví" v roce 2018.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award, Kevin Dolmaire, Aldo Amoretti

Pamětní muzeum ve francouzském Ribesaltes od architektonického studia Rudy Ricciotti a sportovní komplex v Nice od studia CAB.

Řada prací se také podle odborné poroty věnuje problematice spojené s moderními trendy v oblasti rozvoje bydlení. Nechybí tak projekty zaměřené na sociální bydlení a renovace nevyužitých staveb.

Foto: archiv Mies van der Rohe Award

Malá studia pro bezdomovce v Londýně od ateliéru Peter Barber Architects a nákres rozvoje lokality Granby 4 streets v Liverpoolu od studia Assemble.

Ze čtyřicítky staveb bude v polovině února vybrána pětice nejužších finalistů. Vítěz ceny Mies van der Rohe Award a vítěz Ceny pro začínající architekty bude vyhlášen v polovině května.

Slavnostní předání cen se má konat 26. května 2017 v pavilonu Mies van der Rohe ve španělské Barceloně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám