Hlavní obsah

Nadzemní bazén zaujme cenou i lehkou instalací

Nadzemní bazén je nejsnadnější cestou ke koupání v blízkosti domova. Ve srovnání se zapuštěnou variantou vyniká cenovou dostupností. Nemusíme kvůli němu řešit ani složité terénní úpravy.

Foto: Marimex

Nadzemní bazény Orlando s pevnou konstrukcí jsou z vysoce kvalitního plechu, jehož povrch je opatřen galvanizací.

Článek

„Vlastní bazén má samé výhody: osvěžení kdykoliv a v pohodlí vlastní zahrady, v soukromí, a hlavně absence plánování cesty a boj o nejlepší místo na veřejném koupališti,“ vyjmenovává Sandra Luňáčková, marketingová specialistka společnosti Marimex.

Na trhu nalezneme hned několik provedení nadzemních bazénů. Mohou mít kovovou, dřevěnou konstrukci, ocelové stěny, náležejí k nim nejdostupnější samonosné PVC bazény, ale i luxusní vířivé vany.

Toužíme-li po koupání v nadzemním bazénu či ve vířivce pouze v létě, pořídíme si sezonní model, který na zimu uklízíme a zahradu využíváme k jiným aktivitám. Celoroční typ ponecháváme venku, je však nutné ho správně zazimovat, aby se nepoškodil.

Vyberte podle potřeb

Při nákupu nadzemního bazénu zohledníme, pro kolik osob je určen a jak velký prostor pro něj máme k dispozici. Cenu posuzujeme i podle toho, zda je v ní zahrnuto příslušenství, filtrace, případně servis.

Nafukovací bazény mají většinou tvar oválu a kruhu. Instalace je snadná. Zpravidla stačí po vybalení výrobku nafouknout horní obvodový prstenec, bazén se postupně zvedá napouštěním vody.

Foto: Marimex

Vířivka Pure Spa od značky Intex je určena až čtyřem osobám. Těla hýčká 140 trysek. Cena od 19 990 Kč za 196 x 71 cm

Konstrukci rámového bazénu sestavíme rychlospojkami a napustíme vodu. Vnitřní fólie přitom musí být dokonale vypnutá, jinak hrozí protržení či zřícení konstrukce a přelití vody ven.

Variabilní bazény s pevnou kostrou a odolným materiálem stěn vyniknou na povrchu, lze je částečně nebo úplně zabudovat do země i do svahu. Volit lze u nich dekor vnějších stěn i vnitřní fólie.

Okolí bazénu volte bezpečné a přirozené

Tipy a trendy

Nejlevnější nadzemní vířivky bývají nafukovací, existují ale i luxusnější, pevné varianty s barevným osvětlením a možností aromaterapie.

Zvolte místo, upravte povrch

V okolí bazénu by neměly růst stromy, keře, abychom každý den nemuseli odstraňovat síťkou opadané květy a listí. Nadzemní bazén umístíme nejlépe na sluneční stranu, snížíme tak výdaje za ohřev vody, přes noc minimalizujeme ztrátu nastřádaného tepla překrytím hladiny solární plachtou.

Všechny verze nadzemních bazénů vyžadují vyrovnané, vodorovné podloží. „U bazénů s pevnou konstrukcí a větším objemem je třeba dbát na zhutnění podloží, které eliminuje vznik nerovností. K bazénu si pořiďte i geotextilní podložku, která zamezí jeho eventuálnímu poškození kamínky, vegetací a zpříjemní nášlap na dně bazénu,“ radí Kateřina Böhmová z firmy Mountfield.

Zapuštěné bazény: vyšší investici vyváží dlouhá životnost

Tipy a trendy
Pozor, důležité!
Nad bazénem ani pod ním by nemělo vést žádné elektrické vedení!

Instalace bazénů se liší podle jejich typu, návody nalezneme vždy u produktu, nevíme-li si rady, obrátíme se na odborníka. Pak už stačí bazén jen naplnit vodou. Vždy napouštíme vodu maximálně do 80 % objemu bazénu.

„V případě bazénů z řady Azuro udržujeme hladinu v polovině výšky sběrače nečistot. Rámové bazény Swing mají na svém těle maximální úroveň hladiny vyznačenou. U bazénu Swing s nafukovacím prstencem je stěna bazénu zvedána napouštěnou vodou, její hladina tedy sahá vždy pod úroveň prstence,“ popisuje Kateřina Böhmová.

Udržujte čistou vodu

Rozhodující pro potřebnou kvalitu vody jsou filtrační technika, bazénová hydraulika a dodržování hygienických kritérií.

„Filtrační zařízení musí být optimalizováno na velikost bazénu. Čím lepší filtraci máte, tím nižší jsou náklady na bazénovou chemii. Bazénová hydraulika je důležitá, protože špatná cirkulace vody v bazénu často vyvolává rozmnožení řas. Mezi další podpůrné parametry patří dobrá hodnota pH a používání dezinfekčních prostředků, jako jsou chlor a aktivní kyslík,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Foto: Mountfield

Hladinové síťce De Luxe neunikne žádný lístek, hmyz a jiné hrubší nečistoty ani drobné plovoucí bazénové hračky.

Vodu dezinfikují oxidační prostředky. Chlor ve formě rychle rozpustného granulátu či tablet šokově nastaví optimální obsah chloru, hodí se i pro průběžné chlorování.

Pomalu rozpustné chlorové tablety s 90% obsahem aktivního chloru mají dlouhodobý účinek. Slouží k trvalému chlorování veškeré vody a filtračních systémů.

Voda v zahradě má mnoho podob

Zahrada

Bazénovou vodu zásobujeme dezinfekcí ve formě multifunkčních tablet, přípravku na vločkování a hubení řas až po dobu tří týdnů. Aktivní kyslík v podobě granulátu je dezinfekční prostředek na bázi aktivního kyslíku v kombinaci s aktivátorem. Tento výrobek také zabraňuje tvorbě řas.

Je dobré vědět
Má-li voda v bazénu hnědé skvrny, obsahuje stopy železa či mědi. Jakmile je nejen hnědá, ale i zakalená, je v napouštěné vodě obsah železa už příliš vysoký. Černou a zakalenou vodu způsobuje zvýšený obsah manganu. Řešení? Udržujte hodnotu pH v rozmezí 6,6 až 7,4 šokovým chlorováním rychle rozpustným chlorovým granulátem/tabletami, přidáním vločkovacích přípravků a čerstvé vody, nechte nastálo běžet oběhové čerpadlo.
Minimálně jednou ročně bazén vypusťte a důkladně vyčistěte speciálními čisticími přípravky pro bazény. Stěny a dno bazénu zbavte vápenatých usazenin.

Anketa

Máte raději zapuštěný, nebo nadzemní bazén?
Nadzemní
19 %
Zapuštěný
56,1 %
Jakýkoli!
10,3 %
Žádný
14,6 %
Celkem hlasovalo 2464 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší čas naplánovat stavbu bazénu

Vzpomínáte s nostalgií na svoji poslední dovolenou u moře? Rozpálená písečná pláž, osvěžující drink a hlavně – koupání! Vloni se ovšem moc cestovat nedalo....

Vodu v bazénu vám ohřeje energie ze slunce

Máte rádi teplou vodu nebo si chcete prodloužit koupací sezonu? Pak není nic jednoduššího než si k bazénu pořídit solární ohřev vody. Díky němu budete mít...

Výběr článků

Načítám