Hlavní obsah

Na první pohled cihlový dům je ve skutečnosti první dřevěnou výškovou stavbou ve městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled by si člověk řekl, že jde o běžný cihlový dům, jakých je všude v srdci amerického Brooklynu spousta. Ovšem – chyba lávky! Cihly totiž slouží pouze jako vnější obklad fasády a dům je ve skutečnosti postaven ze dřeva. Jeho autorem je architekt Eric Lifton.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brooklynský dřevěný dům nabízí obyvatelům ekologičtější bydleníVideo: Reuters

 
Článek

Dům lze objevit na newyorské adrese 670 Union Street a svým cihlovým sousedům se podobá, jak jen to lze. Kdo ale vstoupí dovnitř, zjistí, že co se zdálo zvenčí jako jisté, uvnitř vůbec neplatí. Narazí na přiznané části dřevěné konstrukce.

V bytech jsou příjemné dřevěné stropy, i na zdech si lze všimnout trámů, samozřejmě i okna a francouzské dveře vedoucí na terasy jsou zarámované ve dřevě.

„Je postaven ze dřeva, což je pro šestipodlažní budovu, jako je tato, velmi neobvyklé. Normálně by totiž byla postavena z betonu nebo oceli. Dřevo je ale obnovitelný zdroj. Jako alternativa k betonu nebo oceli je to krásný materiál, který vytváří neuvěřitelné prostory k bydlení, navíc je to udržitelný způsob výstavby,“ vysvětluje architekt důvody, proč se rozhodl navrhnout dům právě ze dřeva.

Lifton doufá, že se budova stane příkladem pro další výstavbu ve státě New York. Architekti mají obrovskou povinnost snížit emise CO2 tím, že se budou orientovat ve svých návrzích na energeticky účinné materiály, je přesvědčená Suzan Winesová z fakulty architektury při City College of New York.

„Ocel a beton zanechávají z hlediska výroby poměrně velkou uhlíkovou stopu. Každý z nich představuje asi 10 % celosvětových emisí CO2 ročně, zatímco dřevo má naopak v podstatě nulovou nebo zápornou uhlíkovou stopu,“ říká.

Po padesátce si nechali na jižní Moravě postavit vysněný srub

Tipy a trendy

I další aspekty stavby jsou podřízené ekologickým ohledům. Nespotřebovává zemní plyn, vyrábí si vlastní elektřinu ze solárních panelů na střeše, a má jí dokonce tolik, že na svém pozemku nabízí dobíjení elektromobilů.

Architekt zároveň vyvrací stále dosti rozšířenou, byť mylnou obavu ohledně vyšší hořlavosti stavby.

„Masivní dřevo ve skutečnosti není příliš hořlavý materiál, protože je objemné. Pokud jste někdy zkoušeli zapálit poleno v krbu zápalkou, tak víte, že je velmi těžké zapálit velké kusy dřeva. Chce to hodně tepla a plamenů, aby začalo skutečně hořet.“

Co víme a nevíme o dřevostavbách

Tipy a trendy

A tak jedinou skutečně žhavou věcí, která je s domem spjatá, vtipně poznamenává agentura Reuters, je zájem kupců o byty v něm. Ze 14 jednotek jsou na prodej už jenom dvě.

Cena je přitom nemalá, jak lze vyčíst ze serveru Cityrealty. Pohybuje se v rozpětí 2,325 – 3,2 milionu dolarů, tedy 57 až 78 milionů korun.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení uprostřed velkoměsta, ale v dřevostavbě?
Ano, to může být velmi hezké, takové útulné.
45,4 %
Asi ano.
4,4 %
Ani moc ne.
4,4 %
Ne. Dřevo se do velkoměsta nehodí.
7,1 %
Ne, dřevo to nespasí. Do velkoměsta bych prostě nechtěl/a.
38,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 183 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám