Hlavní obsah

Módní i praktické knihovny do každého interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřeberné množství knih na pultech obchodů nás láká. Za čas se ovšem nestačíme divit, kolik knih se povaluje po bytě jen tak. Nezbývá nic jiného, než knihám vybrat důstojné místo.

Foto: archiv firmy Brik, Právo

Knihovna Blok 5 stojí na soklu a je opatřená posuvnými dveřmi. Má standardní hloubku 350 mm, šířku 1500 a 2250 mm a výšku 1500 a 1850 mm. Větší knihovnu v šířce 2250 mm tvoří tři moduly. Cena se řídí množstvím modulů (Brik).

Článek

Podobně jako s knihami je to i s knihovnami. Je z čeho vybírat. Záleží jen na nás, zda si pořídíme klasickou zasklenou knihovnu, nebo dáme přednost jednoduchému otevřenému variabilnímu systému.

.: Nastavitelné police úložné sestavy BESTA se žebříkem. Zadní panel se zasouvá do drážek, police můžeme doplnit dvířky. (12 619 Kč). foto: Právo/archiv firmy Ikea

Knihovnu nemusíme vnímat výhradně jako prostor pro ukládání knih, případně multimediálních nosičů. Naopak, je dobré ji používat jako víceúčelový prvek. Trendem jsou otevřené obývací sestavy, ať už plní funkci pokojové stěny nebo interiérové příčky.

Moderna i klasika

Moderní knihovna řešená jako dělicí příčka nabízí najednou tři funkce: prostor oživí a rozdělí, zároveň se postará o důstojné místo pro knihy. Navíc se dá kdykoli přemístit. Přesto si knihy libují v uzavřeném prostoru, kam se nepráší. Dvířka u knihovny podstatně omezí usazování prachu.

.: Knihovna Chicago je k dostání v různém provedení: rám na zeď v ořechu, třešni, přírodním buku, wenge nebo v bílém a stříbrném laku (od 35 987 Kč). foto: Právo/archiv firmy Abitare

Designéři i výrobci nábytku vycházejí vstříc jak módní vlně, tak i klasice. Nabízejí nábytek ve dvou verzích - s dvířky i bez nich, luxusnější sestavy mají dokonce část zasklenou a část otevřenou. Další možností je nechat si vyrobit dvířka na zakázku.

Umístění knihovny

Uspořádání knihovny ovlivňuje zejména počet knih, ale také velikost a dispozice místnosti. Kam knihovnu umístit?

  • Většinou ji postavíme do obývacího pokoje, aby k ní měli přístup všichni členové rodiny. Ale není nic neobvyklého, když máme knihovnu v ložnici nebo v pracovně. Pak máme po ruce své oblíbené knížky. V prostornějších vilách byla kdysi knihovně vyčleněna dokonce samostatná místnost. Dnes nahrazují knihovny tohoto typu prostorné vstupní haly nebo rozlehlé chodby, jejichž stěny jsou vybavené policemi ušitými na míru a zaplněné knihami od podlahy do stropu. V takovém případě je nezbytný posuvný žebřík.
  • Jestliže nám to dovolí dispozice bytu, umístíme knihovnu tak, aby na knihy nesvítilo zbytečně slunce.
  • Máme-li větší množství knih, zařadíme je do rohové nebo vestavěné knihovny a využijeme tak maximálně prostor, který nám byt poskytuje.
  • Zařizujeme-li prázdný byt, vyplatí se vsadit na sektorový nábytek, který časem doplňujeme podle potřeby. U knihoven tuto možnost oceníme několikanásobně. V budoucnu máme šanci sjednotit jednotlivé kusy nábytku materiálově i barevně. To neznamená, že si nemůžeme koupit knihovnu, která bude vytvářet k nábytku kontrast. V takovém případě si vybereme barevný i typový opak.

.: Z masivního přírodního dřeva s lištou na zadní straně polic je knihovna LEKSVIK. Tuto knihovnu musíme ke stěně ukotvit (2990 Kč). foto: Právo/archiv firmy Ikea

Když je byt malý

V malém bytě se obklopíme raději multifunkčním nábytkem, který působí vzdušně a dají se tu uspořádat nejen knihy, ale i desky, cédéčka a kazety, kterým dává mladší generace přednost.

Variabilní stavebnicové programy okouzlí čistými liniemi a nadčasovým vzhledem. Prvky můžeme postavit samostatně, nebo je uspořádat dohromady. Dobře bude vypadat i sestava z masivu doplněná skleněnými dvířky. Málokdo má pro knihovnu k dispozici celou místnost, a tak hlavně v panelákových bytech využíváme různá náhradní řešení a umísťujeme knihy, kam se dá. Pak se objeví malá knihovnička třeba na toaletě, nad postelí, v rohu pokoje a jiných zákoutích bytu.

.: Novinkou pro sezonu 2009 je sestava jednoduchých knihoven v bílém laku. (čtvercová 4090 Kč, obdélníková 5820 Kč). foto: Právo/archiv firmy BoConcept

Důležité jsou rozměry

  • Vhodná hloubka polic knihovny je 25 cm až 30 cm, ale výjimkou není ani 40 a více centimetrů. Vše závisí hlavně na rozměru knih, které v naší sbírce převažují.
  • Šířku a výšku vybereme podle možností, které poskytuje byt.

Reklama

Související články

Nábytek naruby udivuje i okouzluje

Podivné kreace designérů a návrhářů nábytku dosahují až extrémních podob. Některé kousky nás nepřestávají udivovat. Chtěli byste mít doma třeba komodu,...

Mystická inspirace temnými barvami v interiéru

Hra se světlem a stínem v interiéru dnes baví nejednoho návrháře interiérových doplňků. Mystická atmosféra, o kterou se návrháři snaží, láká k zamyšlení...

Výběr článků

Načítám