Hlavní obsah

Minimalisticky zařízený dům nabízí majitelce to nejzajímavější, výhled přes okolní zástavbu

V poklidné čtvrti japonského Kjóta – Sakjó, si mladá majitelka nechala postavit nový dům na pozemku, kde stával starý. Z něj převzala to nejdůležitější – výšku a s ní spojenou výhodu hezkého výhledu přes střechy okolní zástavby. Autory návrhu novostavby jsou architekti z ateliéru ALTS Design Office.

Foto: I.T.P Planning

Dům pro mladou majitelku si zachoval výšku původní stavby.

Článek

Architekty, jež vede Sumiou Mizumoto, oslovila mladá klientka, jíž ještě nebylo ani 30 let. Pracuje z domova, a tak bylo zřejmé, že bude chtít mít interiér přizpůsobený práci online. Architekti jí proto vytvořili minimalisticky zařízený domov rozložený přes tři podlaží, z nichž každé je zařízeno s maximální flexibilitou.

Jak uvádějí architekti, vzhledem k věku klientky nebylo ještě tak úplně zřejmé, jaké všechny funkce má její domov splňovat. V současnosti jej obývá sama, ale to se může kdykoli změnit. Časem dost možná založí rodinu, a tak se rozhodli dům uspořádat tak, aby stálo co nejméně námahy, času i peněz jeho pozdější přizpůsobení nové životní etapě.

V současné době je přízemí stavby řešeno jako otevřený prostor, kam návštěvník přijde a uvítá jej maličkatá interiérová zahrádka se stromkem.

Přízemí funguje jako veřejný prostor, kam je možné zvát návštěvy a pořádat třeba party. Podlaha je zde záměrně pouze betonová, aby bylo možné ji kdykoli snadno uklidit. S exteriérem je přízemí propojeno velikými posuvnými dveřmi. Pokud se majitelka někdy v budoucnu rozhodne chovat nějaké mazlíčky, třeba i velké psy, bude – podle architektů – právě tohle místo ideální k jejich pobytu.

V prvním patře je umístěna kuchyň. Prozařuje ji světlo přicházející velkým rohovým oknem. To funguje zároveň jako místo na zavěšení pomůcek na vaření i některých kusů nádobí.

Co se nevešlo do prvního, bude ve druhém. Majitel si v novém domě splnil své touhy

Tipy a trendy

Druhé patro zabírá především obývací pokoj. I ten má velké rohové okno, z nějž je výhled do okolí.

Dřevostavba s celkovou plochou podlah 113 čtverečních metrů stojí na pozemku o výměře 126 čtverečních metrů. Uspořádaný je tak, aby se potřebám své majitelky kdykoli plně přizpůsobil a mohl s ní v budoucnu prožívat všechny nové události v jejím životě.

Anketa

Měli jste dříve své vlastní bydlení, nebo rodinu?
Nejdříve jsme bydleli.
56,6 %
Nejdříve rodinu.
36,2 %
Bydlím u rodičů a rodinu nemám.
4 %
Máme rodinu a žijeme s rodiči.
3,2 %
Celkem hlasovalo 2226 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám