Hlavní obsah

Minimalisticky pojatý domov čtyřčlenné rodiny doplňují efektně volené barvy

Také v minimalistických interiérech lze vybočit z palety zaručeně nadčasových barev. Posuďte sami, zdali se s odstínem Pitch Blue architekt Petr Holada, autor zázemí pro čtyřčlennou rodinu, pro kterou byl prioritou především komfort, trefil „do černého“ i v estetickém kontextu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Aniž by se architekt nějak výrazně nechával ovlivňovat barevnými trendy, realizací předstihl dobu, modrá je barvou tohoto roku. Modré akcenty v odstínu 220 (Pitch Blue) lze najít ve vzorníku firmy Farrow & Ball.

Článek

Majitelé nemovitosti vyhledali architekta v době, kdy již nějaký čas v domě žili, nicméně potřebám a nárokům mladé čtyřčlenné rodiny provozně nevyhovoval.

„Při prvním seznámení s naší prací je samozřejmě nejprve oslovila celková estetika našich předešlých realizací interiérů i staveb a v neposlední řadě svou roli sehrály i komunikace a komplexnost našich služeb. Náš ateliér nenabízí jen architektonické služby, díky vlastní truhlářské dílně a celému realizačnímu týmu s mnohaletými zkušenostmi jsme schopni klienta provést celým procesem, kdy veškerou zodpovědnost i starosti s tím spojené přebíráme na sebe a odevzdáváme již plně funkční ‚produkt‘. Veškeré naše realizace vznikají touto cestou,“ vysvětluje cestu investorů do studia de.fakto architekt Petr Holada, který se tohoto projektu ujal.

Na přání

Architekt dostal absolutní důvěru a s prostorem o rozloze téměř dvě stě padesát metrů čtverečních si doslova vyhrál.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kvalitní dubové dřevo se propisuje i do solitérního vybavení. Jídelní stůl a židle Rhomb od výrobce nábytku Prostoria.

„Vzhledem k původnímu stavu a mojí představě bylo třeba učinit několik zásahů i do rozložení příček s cílem vytvořit vzdušnější a velkorysejší prostor. Součástí realizace byla tedy i rozsáhlá stavební část. Měnily se nášlapné vrstvy podlah, povrchy stěn, podhledy, elektroinstalace nebo také topení,“ říká architekt a doplňuje:

„Všechny tyto změny jsem dělal především proto, abych naplnil přání ze strany investora, kterým bylo zkvalitnění domácího zázemí a vytvoření plného komfortu. To bylo také prakticky jediným zadáním. Přáním bylo využít typové postele i některé kuchyňské vestavené spotřebiče, jinak vše zcela nechali v mé režii a celý návrh respektovali od prvotní fáze realizace.“

„Načíst si klienta“

„Základní koncept samozřejmě vychází z potřeb a života celé rodiny. Důležitými faktory byly samotný dům i jeho okolí. Vznikl tak interiér, který je založený na hmotové čistotě a jednoduchosti, který nepodléhá aktuálním trendům a svou nadčasovostí si bude i do budoucna udržovat svou hodnotu. Většina vybavení je vyrobena atypicky, což umožňuje lépe pracovat s celým prostorem a naplňovat tak základní myšlenku.

Pro tento účel jsem zvolil ušlechtilé materiály, které se propisují napříč domem a vytvářejí jeden harmonický celek. Atypické truhlářské prvky jsou zhotoveny z přírodní dýhy v kombinaci s barevnými lakovanými povrchy. Vše doplňují velkoformátové obklady stěn, které jsem použil nejen v koupelnách, ale i na stěně kolem krbu nebo v knihovně,“ poodkrývá autor projektu cestu ke koncepci a výběr materiálů.

Designérka v novém bytě zhmotnila všechny sny majitele

Tipy a trendy

S respektem k potřebám rodiny s malými dětmi skvěle zpracoval nejen zázemí pro běžný denní komfort, ale také úložné prostory a prostor pro technické vybavení. Ty vyřešil skrytými truhlářskými prvky navazujícími na ostatní funkční zařízení interiéru v utajení tak, aby nenarušovaly celkovou estetiku interiéru.

Veronika Motyčková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám