Hlavní obsah

Mexické mobilní výstavní stany vypadají z výšky jako gigantické fazole

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři obří stany připomínající fazole, prvně nafouknuté v centrální zahradě mexického městečka Papalotla, byly postaveny pro potřeby místních slavností, aktuálně ale slouží jako putovní výstavní prostory. Jde o nevšední pavilony, které navrhl umělec a designér Norberto Miranda a architektonická firma Estudio 3.14.

Foto: Archiv designéra Norberta Mirandy

Nafukovací cestovní muzeum nese příznačný název Beaner, který je odvozen od slova bean neboli fazole a je také výrazem označujícím Mexičana.

Článek

Kukuřice, dýně, chilli a fazole patřily k symbolům některých mexických slavností, a proto se právě fazolemi autor stanů inspiroval. Podle webu World Architecture jsou určeny především pro putovní kulturní akce a události. Těm také umělec svůj návrh přizpůsobil.

Výstavy pořádané ve stanech mají důležitou vzdělávací část, v rámci které mají lidé možnost vyzkoušet si řadu aktivit. Ty jsou ve veřejném prostoru poskytovány zdarma bez jakýchkoli omezení.

Foto: Archiv designéra Norberta Mirandy

Nafukovací muzeum je lehce přemístitelné.

Foto: Archiv designéra Norberta Mirandy

V noci je muzeum nasvíceno zevnitř.

Naučná část první akce pořádané ve stanech byla rozdělena do tří sekcí a nabídla odpovědi na otázky týkající se hudby a její popularizace. Cílem bylo vyvolat rodinnou diskuzi o generačních rozdílech, o vnímání lásky, o odvaze i o rozdělení mužských a ženských rolí.

Místní umělec Cristian Franco vytvořil falešné koncertní letáky, jimiž ohlašoval „koncerty“ mrtvých celebrit mexické lidové hudby, aby tak připomněl jejich význam.

Ernesto Romero vymyslel hudební improvizační konzolu napojenou na soustavu LED světel, která mění směr a intenzitu podle toho, jak hudebníci hrají na svůj nástroj. Projekt pojmenoval The Constellation.

Foto: Archiv designéra Norberta Mirandy

Muzeum zvnějšku připomíná nafukovací objekt určený pro děti.

Foto: Archiv designéra Norberta Mirandy

Každý stan ve tvaru fazole má 51 m² a dá se do něj umístit 16 sedadel. Kapacita se ale může podle potřeby zvětšovat a stany mohou sloužit různým účelům. Jde o zajímavý designový prvek, který je hodně flexibilní a lehce přemístitelný.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

První akce ve stanech proběhla v mexickém městě Papalotla, další pak v Xochimilcu. Podle webu Dezeen budou nyní stany postupně převezeny do různých mexických států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám