Hlavní obsah

Městský dům kingstonské univerzity je dalším adeptem na Mies van der Rohe Award

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z pěti nejlepších evropských staveb, které se letos staly finalisty prestižního architektonického ocenění Mies van der Rohe Award 2022, je i Městský dům kingstonské univerzity v Londýně. Ten je místem určeným pro četbu, tanec, výzkum, performance, přednášky a výstavy. Podoba budovy má odrážet nový přístup ke vzdělávání založený na objevování.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Dennis Gilbert

Městský dům kingstonské univerzity je prostorově velkorysou stavbou s brutalistními prvky.

Článek

Ocenění Mies van der Rohe Award je udělováno od roku 1987 vždy jednou za dva roky nejlepším stavbám z evropských zemí. Nese název po slavném architektovi, kterým není nikdo jiný než Ludwig Mies van der Rohe, který je například autorem brněnské vily Tugendhat.

Cenu uděluje Evropská komise a Nadace Miese van der Rohe. Soutěží spolu různé stavby – veřejné, ale i soukromé.

Do pětice nejlepších evropských staveb se dostala francouzská Železniční farma sloužící jako skleník i bydlení

Tipy a trendy

V aktuálním ročníku porota hodně oceňovala zejména ekologičnost staveb, práce se také zaměřují na energetickou soběstačnost a jsou výsledkem dobře propracovaných stavebních procesů. Ocenila ale i pečlivost architektonické práce z hlediska použití materiálů a detailů.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Dennis Gilbert

Architekti kladli důraz na dostatečné prosvětlení prostorů.

Vnitřní nádvoří budovy s názvem Městský dům kingstonské univerzity od Grafton Architects je protkáno tanečními studii, prostory určenými pro konání různých představení a akcí a nechybí ani knihovna.

Tyto místnosti se fyzicky i vizuálně propojují a vytvářejí prostředí, které symbolizuje výměnu znalostí a zkušeností v různých oblastech kulturního života. Budova je labyrintem vzájemně se prolínajících objemů, které ale stále vyvolávají pocit, že jste v jednom jednotném prostředí.

Jednou z pěti nejlepších evropských staveb je i 85 sociálních bytových jednotek ve Španělsku

Tipy a trendy

Interiér budovy přímo navazuje na venkovní kolonádu, která budovu obklopuje ze tří stran. Stavba je otevřenější a světlejší v horních patrech a nabízí působivý výhled na město, řeku a blízké okolí z prostorných teras.

Architektům se podařilo vytvořit prostor téměř loftového typu. Interiéru budovy dominuje prefabrikované betonové sloupoví a trámový konstrukční systémem nesoucí obnažené žebrové desky. Betonový podhled je odolným robustním prvkem, který dominuje prostoru a má výrazný brutalistní charakter.

Mezi pět nejlepších evropských staveb patří i Z33 - dům pro současné umění, design a architekturu

Tipy a trendy
Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Alice Clancy

Zaujme schodiště, které má kromě klasické funkce i funkci zčásti odpočinkovou.

Vítězná pětice staveb byla vybrána z 532 nominovaných architektonických děl. Slavnostní předávání cen a vyhlášení hlavní vítězné stavby se bude konat 12. května 2022 v pavilonu Mies van der Rohe ve španělské Barceloně.

Letošní vítězové Mies van der Rohe Award

  • Výstavba 85 jednotek sociálního bydlení, lokalita: Cornellà de Llobregat ve španělském Katalánsku, autor: architektonické studio peris+toral.arquitectes
  • Budova Frizz23, lokalita: Berlín, autoři: architektonické studio s názvem Deadline (Britta Jürgens + Matthew Griffin)
  • Železniční farma, lokalita Petite Ceinture v Paříži, autoři: Grand Huit architecture a Melanie Drevetová ze studia Paysagiste
  • Městský dům - Kingston University, lokalita: Londýn, autor: Grafton Architects 
  • Z33 - dům pro současné umění, design a architekturu, lokalita: Hasselt, autor: Francesca Torzo Architetto

Následovat bude zahájení putovní výstavy, představení související publikace a dny otevřených dveří vybraných děl po celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám