Hlavní obsah

Do pětice nejlepších evropských staveb se dostala francouzská Železniční farma sloužící jako skleník i bydlení

Ocenění Mies van der Rohe Award určené pro nejlepší evropskou architekturu letos pomáhá vyzdvihovat pečlivost architektonické práce z hlediska použití materiálů. Jednou z pěti nejlepších staveb je i francouzská Železniční farma (La Ferme du Rail). Jde o zařízení založené na městském zemědělství, které funguje na principu sousedské solidarity.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Myr Muratet

Objekt se už stal vítězným projektem soutěže s názvem Znovuobjevení Paříže.

Článek

Ocenění Mies van der Rohe Award je udělováno od roku 1987 vždy jednou za dva roky těm nejlepším stavbám z evropských zemí. Nese název po slavném architektovi, kterým není nikdo jiný než Ludwig Mies van der Rohe, který je například autorem brněnské vily Tugendhat.

Cenu uděluje Evropská komise a Nadace Miese van der Rohe. Soutěží spolu různé stavby – veřejné, ale i soukromé.

V aktuálním ročníku porota hodně oceňovala zejména ekologičnost staveb, hodnocená díla se také zaměřují na energetickou soběstačnost a jsou výsledkem dobře propracovaných stavebních procesů.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Myr Muratet

Stavbě dominují přírodní materiály.

To platí i pro projekt Železniční farmy, jež se nachází v lokalitě „Petite Ceinture“, v místě bývalé železnice, která obklopuje Paříž. Užitná podlahová plocha stavby je 1000 m².

Je do ní veřejný přístup a hosté mohou navštívit jak restauraci, tak i skleník. Různé druhy plodin jsou pěstovány na střeše, na půdě, ve vnitřních prostorách atd. Obytný prostor otevřený do zahrady je kompaktní a pohodlný.

Architektura má pomáhat tvořit dobré sousedské vztahy

Permakulturní zeleninová zahrada byla původně vytvořena pro místní architektonickou soutěž, ale byla zachována i do budoucna pro různé účely.

Cílem je, aby podporovala sousedské vztahy a umožňovala začlenění znevýhodněných lidí do společenského života. Farma totiž nabízí i nouzové sociální bydlení. Její součástí je i patnáct bytových jednotek a pět sociálních studentských bytů.

Jednou z pěti nejlepších evropských staveb je i 85 sociálních bytových jednotek ve Španělsku

Tipy a trendy

V rámci komplexu funguje i nevytápěný produkční skleník, restaurace otevřená pro veřejnost, houbařská jeskyně a zmíněná permakulturní zahrada. Cílem projektu je minimalizovat potřebu energie, potravin a finančních zdrojů.

Konstrukce budovy vznikla převážně ze dřeva. Je izolovaná balíky slámy místního původu a pokrytá levným neošetřeným dřevem. Recyklované textilie pak byly využity také jako izolace, nechybí recyklované koupelnové dlaždice nebo kamenná zídka ze znovu použitého materiálu z pařížských chodníků.

Mezi pět nejlepších evropských staveb patří i Z33 - dům pro současné umění, design a architekturu

Tipy a trendy

Slavnostní předávání cen Mies van der Rohe Award a vyhlášení hlavní vítězné stavby se bude konat 12. května 2022 v pavilonu Mies van der Rohe ve španělské Barceloně. Následovat pak bude zahájení putovní výstavy, představení související publikace a dny otevřených dveří vybraných děl po celé Evropě.

Letošní vítězové Mies van der Rohe Award

  • Výstavba 85 jednotek sociálního bydlení, lokalita: Cornellà de Llobregat ve španělském Katalánsku, autor: architektonické studio peris+toral.arquitectes
  • Budova Frizz23, lokalita: Berlín, autoři: architektonické studio s názvem Deadline (Britta Jürgens + Matthew Griffin)
  • Železniční farma, lokalita Petite Ceinture v Paříži, autoři: Grand Huit architecture a Melanie Drevetová ze studia Paysagiste
  • Městský dům - Kingston University, lokalita: Londýn, autor: Grafton Architects 
  • Z33 - dům pro současné umění, design a architekturu, lokalita: Hasselt, autor: Francesca Torzo Architetto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám