Hlavní obsah

Majitel sklárny ve Vimperku si najal stejného architekta jako konkurent, vznikla krásná vila

Novinky, Text: Milan Šilhan, editace: tnk

Rudolf Kralik, vlastnící sklárnu společně se svým bratrem Albertem, se rozhodl pro stavbu nového rodinného sídla na okraji Vimperka. Vybral si architekta Leopolda Bauera, který krátce předtím navrhl vilu pro majitele konkurenční sklárny v Klášterském Mlýně.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: ulice 1. máje 180, Vimperk

Článek

Na přelomu 19. a 20. století patřila firma Josef Meyr’s Neffe v Adolfově u Vimperka mezi nejúspěšnější sklárny v Čechách. K úspěchu firmy nepochybně vedla spolupráce s předními vídeňskými umělci.

I proto nepřekvapuje, že si Rudolf Kralik, rytíř von Meyrswalden, vybral ke spolupráci právě architekta Leopolda Bauera, jednoho z předních představitelů vídeňské moderny.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Secesní styl je hodně inspirovaný rostlinnými i zvířecími motivy. Svědčí o tom i dekorace na fasádě připomínající sovu.

Ve Vimperku vytvořil Bauer architekturu hodně ovlivněnou místním stavitelstvím. Východní strana stavby má klasicizující schéma dvou předstupujících výstupků spojených příčným křídlem s terasou v patře.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje, obálka publikace

Vchod má bohaté a hravé zdobení dveří.

V celkovém uspořádání, ve kterém na hlavní část vily navazují přízemní hospodářská křídla, vytvářející uzavřenou čtyřkřídlou dispozici s vnitřním dvorkem, ale jako by se Bauer inspiroval tradičním šumavským typem usedlostí s prvky německých a rakouských staveb.

Modernistický nebo secesní styl je na vile vidět především na fasádě. Tam architekt využil stejných výtvarných prostředků jako u brněnské vily doktora Karla Reissiga, označované tehdejším tiskem za „první moderní dům v Rakousku”.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Za pozornost stojí jemně dekorovaná klenba u vchodové haly.

Hlavní prostor vnitřního uspořádání představovala patrová hala anglického typu. Jde o jediný, alespoň částečně dochovaný interiér.

Na objekt Kralikova domu navazoval dnes zčásti dochovaný park, původně doladěný romantickým labutím jezírkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám