Hlavní obsah

Liberecké Rosenbachově vile vládnou jednoduché funkční tvary

Novinky, Text: Petra Šternová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudní tlumočník židovského původu Jaroslav Rosenbach si se svojí ženou Blankou nechal na začátku třicátých let 20. století postavit v Liberci zajímavou stavbu. Návrh podoby vily vytvořil pražský architekt Berthold Schwarz. Vila má střídmé funkcionalistické rysy.

Foto: Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Bendlova 17, čp. 1132, Liberec

Článek

Schwarz projektoval v Praze ve dvacátých a třicátých letech 20. století hlavně vily, činžovní domy, ale nevyhýbal se ani rekonstrukcím starších objektů.

Jím navržená patrová podsklepená vila se zahradou byla vestavěna do svažitého terénu u severozápadní strany Bendlovy ulice.

Foto: Slavné vily Libereckého kraje

Chloubou vily je terasa v posledním patře.

V suterénu bylo umístěno běžné technické zázemí domu s kotelnou, sklepy, prádelnou a v části vystupující nad terén byl i správcovský byt.

Ústřední společenskou místností přízemí byla obytná hala s krbem ve východní části. Z haly byl přístupný pánský pokoj a jídelna s úzkou předsazenou terasou. Nechybělo zalomené schodiště vedoucí na centrální schodiště propojující jednotlivá podlaží domu.

Vstup z kuchyně do jídelny vedl linkou

Společenské místnosti obklopovaly z jihozápadu místnosti provozní se šatnou, toaletou a kuchyní se spíží. Nápaditě byl vyřešen vstup z kuchyně do jídelny, který vedl kuchyňskou vestavěnou linkou.

V mezipatře byla sluneční terasa a nad vstupem hostinský pokoj. Ústřední místností soukromé části domu v patře byla šatna, ze které byl přístup do pokoje rodičů, jejich synů, dcery a dále společné koupelny. Toaleta byla v patře vestavěna do prostoru u schodiště.

V podkroví byl ještě pokojík služebné prosvětlený pultovým vikýřem. Nad hostinský pokoj byla umístěna terasa s plochou střechou, kterou vynášejí betonové sloupy. Oplocení pozemku se dochovalo v původní podobě s žulovými sloupky.

Foto: Slavné vily Libereckého kraje

Obytrné místnosti mají velkorysé velikosti.

V září 1938 byli Rosenbachovi donuceni opustit Liberec a vila jim byla zabavena ve prospěch Velkoněmecké říše. Do vily se nastěhoval říšský komisariát. Pod jeho záštitou byly provedeny úpravy suterénu, na zahradě tehdy přibyl zahradní domek s garáží. Po válce byla vila rozdělena na tři byty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám