Hlavní obsah

Kamenná vila v Chebu má dekorativní výzdobu v podobě trojlistů a lomených oblouků

Novinky, Text: Zbyněk Černý, editace: tnk

Novogotická vila připomínající německé středověké stavby si vysloužila přízvisko kamenná. Její fasádě totiž vévodí přiznané kameny, které jí dodávají majestátního ducha a magický vzhled. Stavba je jednou z nejzdařilejších vil v lokalitě města Cheb.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje, Jiří Podrazil

Vila s adresou: Divadelní náměstí 4, čp. 574, Cheb

Článek

Majitel vily Ferdinand Herglotz se narodil v rodině tehdejšího městského správce staveb Wenzla Herglotze. Ke konci 19. století koupil pozemek na Divadelním náměstí, aby si na něm postavil vlastní vilu.

Ferdinand se koncem sedmdesátých let 19. století stal jedním z nejžádanějších stavitelů tehdejší společenské elity v Chebu.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje, Jiří Podrazil

Fasáda vily má krásnou patinu.

Když na jaře roku 1880 začal stavitel pracovat na projektu vily, stály v okolí divadla už tři jeho realizované stavby z předchozího roku. Tentokrát ale Herglotz opustil pestrou škálu novorenesančních prvků a navrhl vilu v novogotickém slohu.

Pro jednopatrovou stavbu postavenou z neomítaných kamenných kvádrů se vžil příznačný název Kamenná vila.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje, Jiří Podrazil

Choubou vily jsou okna jasně inspirovaná gotickým stylem.

Do štítu budovy stavitel umístil sdružená okna. Na severovýchodním nároží pak měl Herglotz verandu s trojicí oblouků se sloupy a hlavicemi s rostlinnými motivy. Veranda tvořila i podnož terasy v prvním patře.

Vila vzniklá v duchu tzv. přísného historismu svou podobou výrazně vyčnívá z díla Ferdinanda Herglotze i z dobové stavitelské produkce. Je na ní vidět hlavně vliv německého prostředí.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje, Jiří Podrazil

Architekt volil různé typy oken. Stylově ale zůstal věrný původní inspiraci.

Po smrti Herglotze v roce 1892 získal vilu Richard Schmerler, majitel továrny na vlněné zboží v Chebu. Roku 1924 přešla vila do vlastnictví rodiny Utschicků a její členové ji obývali až do roku 1946.

Snad nejvýrazněji pozměnilo vilu zastřešení horní terasy v roce 1966 a osazení plastových oken v přízemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám