Hlavní obsah

Luxusní vila v pražské Troji má vkusně řešený interiér v přírodních tónech

Novinky, Text: Petr Koudelka , editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V místě původních třešňových sadů v Troji, na severní hraně pražské kotliny, se nachází stavba s názvem „Vila 12”, která je velmi vkusně zařízena. Příslušenství ložnic či šaten doplňuje světlý dřevěný obklad. Barevnost interiérů je omezena na přirozené tóny vlastní jednotlivým materiálům.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Vila se nachází na Praze 8 v Troji.

Článek

Architekti z kanceláře DaM využili při realizaci domu zkušeností přesahujících jedno desetiletí společné práce a zahrnujících desítky projektů. V prostoru pražské čtvrti Troja si už dříve ověřili možnosti této lokality při realizaci obytného parku nebo obytného souboru v prostředí vilové čtvrti, stejně jako na novostavbě tělocvičny u trojského gymnázia a na jejím začlenění do terénu.

Rodinný dům s krytým bazénem je umístěn na přibližně čtvercové parcele. Jižně orientovaný mírný svah nabízí v této lokalitě nebývale působivé výhledy na celé hlavní město. Tvůrci projektu se rozhodli této dispozice využít.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Pohled na stavbu v noci.

V lokalitě dominovala příroda a pro obyvatele domu bylo žádoucí zachovat z ní co nejvíce, podtrhnout její blízké i vzdálené perspektivy. Řešení zahrady a okolí domu tedy připomíná tradiční soužití člověka s přírodou.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Interiéru dominují přírodní barvy i materiály.

Vila vyniká střídmostí použitých materiálů - šedá, bílá omítka, tmavé dřevo okenních rámů a černá ocel jsou kombinovány s jedinou exkluzivnější kvalitou, s horninou travertinem. Barevnost interiérů se tak pohybuje od bílé barvy k šedi, od světlých okrových barev travertinu po ořechovou hněď.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

V interiéru nechybí velké množství úložných prostor.

Architekti kladli důraz na detailní řešení interiérů. Rozhodující byla snaha zmenšit množství nábytku. Z toho důvodu je dům vybaven šatnami a vestavěným nábytkem.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

V koupelně je dostatek denního světla.

Stavba je tak zdařilá i proto, že se autoři projektu shodli s investorem na inspirativních významných realizacích klasické moderny a na střídmosti tvarových řešení samotné stavby.

Důležitou okolností byl také výběr materiálů: kombinace dřeva - ořech, javor, kamene - spišský travertin, nerez oceli a skla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám