Hlavní obsah

Třípodlažní vila v brněnské Masarykově čtvrti poskytuje plný komfort k různým účelům

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkorysý rodinný dům v brněnské lokalitě Masarykova čtvrť od architektů Aleše Buriana a Gustava Křivinky vznikl na samém začátku 21. století. Právem jde o jednu z nejlepších vil vzniklých v lokalitě. Obyvatelům totiž poskytuje dostatek soukromí i komfort v několika částech, které jsou věnovány různým účelům.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Vila je umístěna na jihozápadním svahu Masarykovy čtvrti s výhledem do pisáreckého údolí.

Článek

Vila je složena ze tří částí, jejichž měřítko a vzájemný vztah vyplývají z funkčních a provozních potřeb.

V podzemním podlaží se nachází garáž a nad ní pokoj, který je součástí hlavní obytné části, ke které vede z ulice dlouhé vnější schodiště.

Ze zádveří se vstupuje do haly. Z té jsou přístupné všechny prostory - jídelna, kuchyně, místnost pro domácí práce, pokoje, šatna a schodiště do patra se třemi ložnicemi a prostornou koupelnou.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Pozemek poskytuje majitelům velkorysý prostor pro posezení s přáteli.

Na rovné střeše druhého nadzemního podlaží se nachází prosklený ateliér. Skleněná chodba pak spojuje obytnou část s krytým bazénem tak, že uvnitř parcely vzniká intimní atrium.

Na ušlechtilé architektonické podobě vily a jejího výrazu se podílí i kombinace materiálů (kamenné obklady, pohledový beton, omítky, dřevo, kov a sklo), promyšlený detail a kvalita provedení. Za pozornost stojí i mozaika na dně bazénu. Tu navrhl český malíř Petr Kvíčala.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

K vile náleží velkorysý krytý bazén.

Architektonická kancelář Burian a Křivinka představuje jeden z předních ateliérů volného sdružení Obecní dům Brno. Aleš Burian (nar. 1956) patřil ke skupině začínajících architektů, z jejichž iniciativy toto sdružení vzniklo.

Spolu s mladším kolegou Gustavem Křivinkou (nar. 1961) byl autorem diagnostického centra Masarykova onkologického ústavu, které stálo na počátku polistopadového přerodu brněnské architektury.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

V prvním patře nechybí prostorný obývací pokoj a jídelna.

V následujících letech architekti projektovali další pavilony a rekonstrukce v tomto nemocničním areálu. Roku 1996 obdrželi za provozní budovu Geodis čestné uznání za novostavbu v soutěži Grand prix Obce architektů a o rok později jejich stavba Investiční a poštovní banky (později ČSOB) postoupila do užší nominace na Evropskou cenu Miese van der Rohe.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Plánek ukazuje uspořádání místností ve druhém nadzemním patře.

K úspěšným realizacím patří i rekonstrukce konventu a pavilon akutní medicíny Nemocnice milosrdných bratří, rekonstrukce a dostavba Dusíkova divadla v Čáslavi nebo rekonstrukce Piaristické koleje v Litomyšli.

Mimo moravskou metropoli uskutečnili Burian s Křivinkou své projekty i v Moravské Třebové, Starém Městě, Valticích nebo ve Znojmě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám