Hlavní obsah

Luxusní bydlení pro milovníky vína se pyšní nádherným výhledem a vlastním vinohradem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na okraj korutanského Villachu navrhli architekti z ateliéru Peter Pichler Architecture trojici nový rezidenčních budov, v nichž vznikne rovná dvacítka luxusních bytů. Stavby s ladnými liniemi a zaoblenými rohy navozují atmosféru příjemného moderního letoviska. Nad tímto bydlením zajásají hlavně milovníci vína. V areálu vznikne i vinohrad.

Foto: Peter Pichler Architecture

Trojice obytných domů vyroste v podivuhodné krajině na břehu Faaker See v Korutanech.

Článek

Jenom pár kilometrů od hranic s Itálií a Slovinskem, kousek od pobřeží jezera Faaker See, leží tradiční rakouská dovolenková destinace typická svou nádhernou okolní krajinou lemovanou pohořím Karavanky.

Architekti z italského Milána sem navrhli trojici budov s byty určenými k trvalému bydlení. Jejich základním rysem je dojem naprosté lehkosti a vzdušnosti, jakou se vyznačují moderní stavby v přímořských letoviscích. A právě něco z této atmosféry přenášejí Italové do rakouských Korutan.

Velikost bytů se pohybuje v rozpětí od 75 do 150 čtverečních metrů, přičemž každý nabídne překrásný výhled do okolí, jenž odhaluje prosklená fasáda na jižní straně. Ta severní je naopak uzavřenější.

Součástí projektu je soukromá cesta k jezeru, ale také venkovní bazén, vybavené fitness a soukromá vinice.

Vila neobyčejného tvaru nabízí z vrcholu kopce s vinicemi výhled do všech stran

Tipy a trendy

Každý z domů má dvě patra, přičemž nejvyšší podlaží má znatelně menší půdorys než spodní. Tím vzniká mírně pyramidový dojem.

Všechny byty mají v jistém smyslu skulpturální styl, jenž podtrhuje tvar lodžií a teras. Ty jednak zajišťují soukromí jednotlivých domácností, zároveň interiér přirozeným způsobem stíní před příliš prudkým sluncem.

Foto: Peter Pichler Architecture

Základem projektu je trojice dvoupatrových domů.

Fasádu budov navrhují architekti z místního mramoru krastaler pocházejícího z nedalekého údolí Krastal. Jeho hrubozrnná šedá textura propojuje komplex s horami v okolí, ale zároveň je odkazem k historii místní architektury.

Elegantní obytný dům vypadá jako dva ohnuté trojúhelníky

Tipy a trendy

Z krastalerského mramoru se v okolí totiž staví odnepaměti. Navíc, tento „těžký” materiál vytváří zajímavý kontrast k lehkosti celého projektu. Ostatně právě barva a lehkost se odrážejí i v názvu projektu - Cloud P (Oblak P).

Celková zastavěná plocha budov je 5300 m², předpokládaný rok dokončení stavby je 2023.

Anketa

Líbilo by se vám mít u domu vlastní vinohrad?
Ano, to by byla krása!
72,1 %
Asi ano.
4,4 %
My už ho máme...
6,6 %
To by nám k ničemu nebylo.
4,6 %
Ne, o to bych nestál/a.
12,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1163 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám