Hlavní obsah

Londýnskou cenu Design roku získaly stavba a židle inspirované vlnovkami

Novinky, tnk

Design Museum v Londýně vyhlásilo nejlepší počiny loňského roku v soutěži Design of the Year. V oblasti architektury a nábytku bodovala inspirace organickými liniemi, designovou stavbou roku se stalo Heydar Aliyev Center v ázerbájdžánském Baku od slavné architektky Zahy Hadid. Vlnovky tak zřejmě nahradí dnes moderní strohé geometrické tvary.

Foto: Design Museum, Luke Hayes, Zaha Hadid

Vítězné návrhy jsou inspirovány organickými liniemi. Bodovala stavba od Zahy Hadid a Pro Chair.

Článek

Stavba od Zahy Hadid a spoluautora architekta Patrika Schumachera byla vybrána z více než sedmdesátky nominovaných designových počinů v kategoriích architektura, digital, móda, nábytek, grafika, produktový design a design v dopravě.

„Je to úžasná, ikonická budova. Křivky, které ji obklopují, určují její strukturu,” uvedl člen poroty soutěže a ředitel designu v Government Digital Service UK.

Zaha Hadid je držitelkou Pritzkerovy ceny, která je považována za Nobelovu cenu v architektuře, takže ji dostávají jen opravdové špičky současné světové architektonické scény. Její stavby jsou monumentální a nechybí jim dynamika.

I nejlepší interiérový kousek je inspirován organickými liniemi

V oblasti interiérového designu získala ocenění židle s názvem Pro Chair Family navržená designérem Konstantinem Grcicem. I její základní linie je inspirována vlnovkou. Židle vznikla v několika variantách jako pracovní, kancelářská i jídelní. I ostatní nominované produkty rozhodně stojí za pozornost.

Foto: Design Museum, Frank Oudeman

Nábytek z kolekce UNDL lounge je inspirací pro návrhy společenských místností pro starší generace.

Ocenění Design of the Year je celkem prestižní. Londýnské Design Museum je totiž největším světovým muzeem věnovaným architektuře a designu.

Do nominací se dostaly i pestrobarevné lustry vytvořené z nepotřebných pet lahví, které autora zaujaly při jeho cestě do Jižní Ameriky. Rozhodl se z odpadků hyzdících krajinu vytvořit užitečné interiérové kousky.

Foto: Luke Hayes

Alvaro Catalan z Ocon Background navrhl lampy z recyklovaných pet lahví.

V nominovaných návrzích na nejlepší designový nábytek roku se objevily i nábytkové kusy, kterým dominuje dřevo. Designéři ale nábytek pojali celkem minimalisticky a uměřeně a nechali plně vyznít strukturu dřeva.

Foto: Design Museum, Will Yat, Richard Boll

Nominace získala i dřevěná nábytková kolekce Simple nebo stůl Ripple.

Řada návrhů doslova hýřila barvami, včetně nominované kolekce od designéra Jo Nagasaky. V soutěži se v kategorii digital objevil i pestrý kalendář z lego kostek, který se po vyfocení chytrým telefonem synchronizuje s elektronickým kalendářem.

Foto: Design Museum, Colin Streater

Stínovaná nábytková kolekce Iro od Established & Sons a designér JoNagasaka.

Všechny soutěžní nominované návrhy jsou k vidění na výstavě v londýnském Design Museu v Shad Thames v Southwarku až do 25. srpna.

Muzeum se bude za dva roky stěhovat do Kensingtonu v západním Londýně a nabídne pak mnohem větší výstavní prostor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám