Hlavní obsah

V Česku přibývá moderních pivovarů a pivnic oceněných za dobrou architekturu

Novinky, tnk

České pivovary a pivnice oceňované v architektonických soutěžích mají hodně společného. Všem jim dominuje světlý dřevěný nábytek a krášlí je výrazné industriální prvky, které dodávají prostorům na funkčnosti a zajímavosti.

Foto: Halla, Ester Havlová (výřez)

Nábytek je vyroben z přírodního dubu v medové barvě. Nechybí klasická hospodská židle od Michaela Tona.

Článek

Projekt Radegastovny od architekta a designéra Luky Križka nově získal čestné uznání Grand Prix Architektů 2014 v kategorii interiér. Pivnice nese název Atlantic a nachází se v Brandýse nad Labem. Vznikla z téměř zchátralé výrobní haly.

Foto: Halla, Ester Havlová

Svítidla Arbo českého výrobce technického designového osvětlení HALLA zútulňují designovou pivnici.

Architekt se snažil vytvořit lehce zapamatovatelný interiér, jasně se vymezující vůči konkurenčním značkám. Proto zvolil několik výrazných prvků. Použil například stylizaci hrázděných dřevěných obkladů stěn v šedě natónovaném odstínu dubu, který ladí s modrou grafikou na stěnách a stropě.

„Její barevnost vychází z cibulákové modři, ale inspiroval jsem se vlastně v hotelových porcelánových servisech z 30. let,” uvedl designér.

„Použité sestavy světel půdorysně do velkých křížů přirozeně zaplňují prostor a tvoří ho tak tvarově bohatší. Navíc pomocí natáčecích ledkových spotů prostor můžete dramaticky nasvítit tam, kdy to právě potřebujete. Prostor je pak daleko plastičtější,“ říká Luka Križek, čerstvý držitel čestného uznání Grand Prix Architektů 2014.

Čestné uznání získal i pražský Hostivar

Čestné uznání v kategorii novostavba pak získal i nekuřácký pivovar s názvem Hostivar v Praze od architektů Petra Koláře a Aleše Lapky ze studia ADR.

Architektonické studio před lety navrhlo i nedaleký Golfový klub v Horních Měcholupech. Stavba Hostivaru byla dokončena v loňském roce a od té doby si pivovar rychle získal svou stálou klientelu.

Foto: Grand Prix architektů

Architektura pivovaru je technicistní a účelná.

Díky výrazným proskleným plochám se architektům podařilo potlačit dojem uzavřeného prostoru. Interiéru Hostivaru dominuje světlé dřevo a u vstupních dveří nechybí moderní stolky ze špalků dřeva, které jsou poslední dobou hodně v kurzu. [celá zpráva]

Pivovar MMX je minimalistický i v hotelových pokojích

Na výstavě Současný český industriál byl k vidění i nekuřácký pivovar a pivotel MMX, který stojí v Letech u Dobřichovic. Ten byl před časem v užším výběru nejlepších nominovaných staveb Stavba roku Středočeského kraje.

Restaurace je umístěna kousek dál od silnice. Stavba s výrazným železobetonovým skeletem vznikla ve spolupráci s architektem Michalem Motyčkou. Interiéru i exteriéru dominuje minimalismus a industriální styl. Beton dominuje i stěnám v hotelových pokojích, které jsou zařízeny moderně a industriálně.

..

Foto: Michal Motyčka

Pivovar MMX od studia Habena.

Halovému interiéru tohoto pivovaru také dominuje dřevěný nábytek z masivního dubu. Terasu pak krášlí modřínové palubky a odolnější nábytek z modřínového dřeva.

Nové pivovary a pivotely hosty lákají na moderní design. I staré pivovary ale mají své kouzlo. Jejich původní prvky se dnešní architekti často snaží co nejvíce zachovat. Zajímavé bude sledovat i novou přestavbu pivovaru Světovar na kulturní centrum. Ta má být dokončena v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám