Hlavní obsah

Lidstvo jako velryby na moři, taková by mohla být budoucnost bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K tomu, aby člověk jako designér nebo architekt zaujal, stačí mnohdy jen dobrý nápad. A nejlépe dostatečně radikální. Příkladem je návrh mladého australského designéra Justiniana Khoo. Podle něj by se lidstvo v budoucnu mělo přesunout na plovoucí města, zatímco souš by zůstala ponechána tak, aby vládu nad ní opět převzala příroda. Netřeba říkat, že tato vize vzbudila zájem nejen oborových médií po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Lidstvo by se mělo přesunout na vodu do plovoucích měst připomínajících rodiny velryb. Nad souší by pak mohla převzít nadvládu opět příroda.

Článek

„Podstatou mého návrhu je postavit plovoucí město, které připomíná rodinu velryb. Je inspirováno největšími a zároveň mírnými obry oceánu, kteří putují společně ve skupinách. Ekologicky udržitelné plovoucí město, kde krása, udržitelnost a kvalita společné práce chrání naši planetu před klimatickou změnou a uvolňuje místo na souši,” popisuje svůj projekt Justinian Khoo z australského Melbourne.

Svá města míní jako ostrovy pro přežití člověka, které zároveň budou pečovat o vody a život v oceánu. Důležitou součástí celé myšlenky je ovšem plán spočívající v tom, že lidstvo opustí souš a umožní tak přírodě, aby si ji zpět zabrala pro sebe a vznikl nový ekosystém, v němž budou mít volný prostor jak zvířata, tak rostliny.

Ostrovní města mají dle Justinianovy vize získávat energii z oceánu, ze slunce a větru a ukládat ji zvlášť pro každou z plovoucích budov.

Výživa obyvatel plovoucích měst by byla zajištěna udržitelným zemědělstvím spoléhajícím na farmy s ovocem a zeleninou a rybí farmy s rybami živenými přirozeně z oceánu.

Z trusu chovaných ryb pak bude možné získávat sloučeniny dusíku, které po rozložení bakteriemi poslouží jako hnojivo pro rostliny. K výživě rostlin bude využíván rovněž veškerý organický odpad měst rozkládaný v kompostovačích.

„Aby ekosystémy mohly prospívat, je potřeba, abychom spolupracovali s přírodou, zvířaty a hmyzem, s ekology, designéry a vědci, stejně jako velryby, které se navzájem chrání a společně vychovávají svá mláďata,” popisuje s nadšením své představy Justinian Khoo.

Singapur staví chytré a udržitelné městečko. Nabídne 42 tisíc nových bytů

Tipy a trendy

Přetvořte svět

Návrh pojmenovaný Velryby se stal jedním z finalistů soutěže s názvem Redesign the world (Přetvořte svět), jíž letos vypsal ve spolupráci s tvůrcem počítačových her Epic Games významný architektonický web Dezeen.

Podmínkou bylo přihlásit díla navrhující novou podobu světa vytvořená pomocí architektonického vizualizačního softwaru Twinmotion.

Anketa

Líbí se vám představa, že by lidstvo jednou žilo v plovoucích městech a souš přenechalo přírodě?
Ano, je to hezká myšlenka.
42,1 %
Něco na tom možná je.
10 %
Nevím, tím se nikdy nezabývám.
1 %
Moc životné mi to tedy nepřipadá...
7,4 %
Podle mého je to holý nesmysl.
39,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3350 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám