Hlavní obsah

Křehce a zároveň bytelně působí dům, jehož podlaží se ne vždy překrývají

Fíkovníkový dům v Brazílii zaujme svým nečekaným rozdělením horního patra a přízemí, která se překrývají jenom zčásti. Díky tomu celek působí z některých úhlů až křehce, z jiných naopak bytelně. Dílo brazilského architektonického studia Stemmer Rodrigues Arquitetura nabízí výhled, na jehož horizontu se tyčí přístav Porto Alegre.

Foto: Stemmer Rodrigues Arquitetura

Zajímavý dům vyrostl v bezprostřední blízkosti letitého fíkovníku.

Článek

Starodávný a rozsochatý fíkovník je svou organickou podstatou v přímém kontrastu s betonovou fasádou pravidelného kvádru horního podlaží hned vedle postaveného domu.

Ukrývají se za ní tři ložnice s pracovnou rodinného domu, který si majitel nechal postavit poblíž vodního kanálu.

Zejména strana domu stojícího na okraji městečka Eldorado do Sul působí hodně uzavřeným dojmem, jako by snad odmítal přijmout příchozího hosta. Ve skutečnosti se tak chrání proti silným větrům vanoucím od jihu, jež jsou na jižní polokouli a v tomto místě někdy už pořádně studené.

Dům s pohádkovým výhledem kolemjdoucí téměř nezaregistruje

Tipy a trendy

Na opačné straně, té severní, je naopak pod prvním patrem zasunuto přízemí sloužící jako denní zóna domácnosti. Architekti je oděli do kortenové oceli a skla. Velkorysý prostor je v interiéru vyhrazen obývacímu pokoji propojenému s kuchyní a jídelnou. Na ně navazuje multimediální místnost, jíž lze od zbytku oddělit pomocí posuvných dveří. Dokonce má tato část i svůj vlastní vstup na zahradu.

Roztomilým zpestřením jinak lineárně řešeného interiéru, v němž architekti rovněž dali hlavní slovo znovu pohledovému betonu, jsou zaoblené zdi, v jejichž záhybech se ukrývají toalety.

Foto: Stemmer Rodrigues Arquitetura

Příjemným prvkem domu je vlastní bazén.

Hlavní kuchyň pak sousedí s malým apartmá určeným pro personál. To sousedí s parkovací plochou pro dva vozy, kterou zastřešuje horní podlaží.

Hry a zábava mají své místo mimo dům

Jinou zajímavostí je účel doprovodné stavby, kterou lze objevit na pozemku níže kousek od fíkovníku. Oproti hlavní budově je níže zhruba o půl podlaží. Je určena pro volný čas, ale třeba i rozjímání.

Jinými slovy, právě sem lze přenést hlučnější zábavu v noci, nebo se naopak odloučit od společnosti a užít si chvíle nerušeného klidu přes den.

Dům má dohromady užitnou plochu 726 čtverečních metrů, stojí přitom na pozemku o výměře 1540 čtverečních metrů.

Anketa

Máte rádi domy s atypickým půdorysem?
Ano, nejsou nudné.
72,2 %
Docela se mi líbí.
6,7 %
Jak kdy.
8,9 %
Ani moc ne.
2,4 %
Ne, líbí se mi normální klasika.
9,8 %
Celkem hlasovalo 676 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám