Hlavní obsah

Kompletní rekonstrukce dodala panelovému bytu pokoj navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektka dostala při požadavku na rekonstrukci panelového bytu jasné zadání – přidat pokoj navíc. Toto často se opakující přání volí lidé hlavně ve chvíli, kdy jim odrůstají děti a potřebují více prostoru a soukromí.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Dominantní plocha – podlaha – je v celém bytě jednotná a tvoří ji vinylová krytina.

Článek

V této dispozici se nabízely dvě hlavní možnosti – spací kout u okna a kuchyň v nice vedle instalační šachty, nebo kuchyň u okna a spaní mezi kuchyní a šachtou. Klienti zvolili druhou možnost.

V původním stavu byl byt řešen jako 3+kk – dětský pokoj, ložnice, obývací pokoj částečně propojený s kuchyní. Ve středu bytu pak byla klasická paneláková koupelna a WC, u vstupu pak vestavěná skříň.

„Navrhli jsme celkem pět možností, jak se s požadavkem na další pokoj vyrovnat. Každé z řešení má svá a pro a proti, v případě rekonstrukce jde vždy o nějaký kompromis. Klienti se nakonec rozhodli pro spací kout a kuchyňskou linku u okna. Až děti zcela odrostou, ze spacího koutu se může stát pracovna nebo komora,“ vysvětluje architektka Alena Koubová ze studia Kouba interier, kde řídí stavební práce.

Skříňky v kuchyni až ke stropu

Kuchyňská linka je řešena do U, dřez a myčka jsou pod oknem, vaření ve střední části, lednice, trouby a úložný prostor pak proti oknu. Sestava má skříňky až ke stropu, pro maximální využití prostoru.

Celý interiér je laděn v jemných odstínech béžové a dekoru dřeva. Klientka si přála nadčasové neutrální barvy.

Dominantní plocha – podlaha – je v celém bytě jednotná a tvoří ji vinylová krytina. Ta je použita i v koupelně a WC.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Klientka si přála nadčasové neutrální barvy.

Dveře jsou v béžovém dekoru se strukturou látky, působí velmi elegantně. V koupelně a na toaletě je velkoformátový obklad, kde se opět uplatnily dva odstíny béžové.

Kuchyňská linka a nábytek jsou vyrobeny na míru. Použité lamino je opět krémové a v dekoru dubu – ladící k podlaze. Na kuchyňské lince je pracovní deska z umělého kamene, jako obklad je použito sklo.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Klienti se nakonec rozhodli pro kuchyňskou linku u okna.

V koupelně zůstala kvůli dětem vana

Oba pokoje jsou tedy beze změn. Koupelna je rozšířena o původní WC, v nice je tak místo pro pračku se sušičkou. V koupelně zůstala kvůli dětem vana, je zde umyvadlo se skříňkou a vestavěná zrcadlová skříňka.

Rekonstrukce bytu umožnila otevření prostoru, dodala mu jasný řád

Tipy a trendy

Toaleta je přesunuta směrem do chodby. Do skříňky nad WC jsou instalovány vodoměry pro snadnější přístup. Šachta je přístupná po odsunutí pračky se sušičkou.

Spací kout je přístupný posuvnými dveřmi z obývacího pokoje. Jde zde hlavně o optické oddělení spaní.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám