Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu umožnila otevření prostoru, dodala mu jasný řád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt z 30. let minulého století byl pro majitele zajímavý nejenom klidnou polohou v blízkosti centra a výhledem na karlínský kostel sv. Cyrila a Metoděje v Praze, ale také atmosférou interiéru se zachovanými původními dveřmi a okny včetně kování nebo dřevěnými podlahami z dubových vlýsek v tradičním stromečkovém vzoru.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Konstrukční řešení železobetonových sloupů a průvlaků umožnilo vybourání příček bez ohrožení statiky.

Článek

Architekt Radek Sládeček, který se ujal rekonstrukce, ocenil ještě další výhodu bytu – tvary místností napovídaly, že funkcionalistický dům byl postaven ve skeletovém konstrukčním systému. A provedené sondy tuto domněnku potvrdily.

Konstrukční řešení železobetonových sloupů a průvlaků umožňuje vybourání příček bez ohrožení statiky, byly tedy možné i změny dispozice a otevření prostorů.

Dvě sousední největší místnosti se propojily do velkorysého obytného prostoru s jídelnou a kuchyní, jeho plocha se mohla ještě rozšířit odsunutím sousední koupelny.

V místě kuchyně je prostor navíc nově přisvětlen malým (původně koupelnovým) oknem nad pracovní deskou, vstupní dveře koupelny se zase využily pro průhled a optické propojení předsíně s kuchyní.

Výrazným výtvarným počinem se stalo odhalení železobetonové konstrukce v její hrubé podobě; zdůraznění samotné podstaty stavby v kombinaci s dochovanými interiérovými prvky můžeme chápat jako poctu funkcionalistické architektuře.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Mezi bílými stěnami haly téměř zanikají bílé dveře, vysoké zrcadlo nad lavicí s botníkem prostor opticky zvětšuje.

Doplnění interiéru současným vybavením je pak přirozenou návazností na styl, jehož mnohé zásady jsou nadčasové.

Ostatně některé nábytkové kusy z 30. let se dodnes vyrábějí ve svém původním vzhledu a neztratily moderní charakter.

Funkčnost, jasný řád a střídmá barevnost

Jednoduché tvary bez dekorací, funkčnost, jasný řád a střídmá barevnost byly příznačné pro období funkcionalismu a jsou i v současnosti znakem kultivovaných, promyšlených interiérů.

Dubová podlaha přitom bytu dává „teplý“ základ, přívětivý už na pohled. Plynule bez prahů prochází všemi obytnými místnostmi včetně haly a opticky tak celý byt sjednocuje.

Dvanáct metrů dlouhý byt ctí charakter klasické panelové výstavby

Tipy a trendy

Na podlahy navazují – jako by se od ní odrazily a usadily o kousek výš – pevné vodorovné plochy z dubových desek nebo spárovky: lavice v jídelně a předsíni, jídelní stůl, horní desky nízkých skříněk. Dubově „teplá“ je i manželská postel a obklad stěny za ní.

Povrchy svislých ploch nábytku jsou naopak v bílém laminu, korespondují s bílými stěnami místností. Vizuálně tak v prostoru nepřekážejí, neuzavírají ho, umocňují dojem lehkosti, vzdušnosti a bohatého prosvětlení.

Osobitost vybavení

Kuchyňskou sestavu tvoří dvě protilehlá ramena. Na vysoké skříně při zadní stěně navazuje lavice u jídelního stolu, proti které stojí tři bílé židle.

Druhé – nízké – rameno sestavy je zakončeno vykonzolovanou pracovní deskou, k níž se případně mohou postavit stoličky na práci vsedě nebo rychlé stolování.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Zatímco pracovní plocha je čistě bílá jako celá sestava a umožňuje snadnou údržbu, dubový jídelní stůl je příjemný na dotek rukou, pro důstojné stolování rodiny mnohem vhodnější.

Zatímco pracovní plocha je čistě bílá jako celá sestava a umožňuje snadnou údržbu, dubový jídelní stůl je příjemný na dotek rukou, pro důstojné stolování rodiny mnohem vhodnější. Jeho význam zvýrazňují tři závěsné lampy.

Osvětlení relaxační zóny pokoje s pohodlnou pohovkou je naopak nenápadné, intimnější.

Sezení má výhled nejenom na televizor, ale také na celý obytný prostor a velkými okny i na protější domy ulice.

Do detailu dotažený interiér

Barevná kombinace bílé a dubu se objevuje také v hale a koupelně. Mezi bílými stěnami haly téměř zanikají bílé dveře, vysoké zrcadlo nad lavicí s botníkem prostor opticky zvětšuje a odráží denní světlo přicházející prosklenými dveřmi obývacího pokoje.

Změna dispozice vyřešila potřebu úložných prostor pro čtyřčlennou rodinu

Bydlení

V koupelně na dubové horní desce skříňky stojí umyvadlo, stěny kolem velkého zrcadla jsou obloženy bílými keramickými pásky s červeným spárováním. Stejný motiv obkladu se použil také kolem kuchyňské sestavy.

Návrh díky citlivému přístupu architekta nenarušil identitu bytu a jeho prvorepublikový charakter, přitom získal vlastní osobitost. Interiér je dotažen do každého detailu, poskytuje moderní, pohodlné a velmi hodnotné bydlení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám