Hlavní obsah

Každé ráno jiný výhled z okna. Luxusní vila nabízí to, co žádný jiný dům

Novinky, Jana Nesvadbová

Přibližně před rokem designéři a architekti miamského studia Arkup představili první vizualizace svého projektu, jímž byla vila na vodě. Nyní je jejich sen hotový. Čtyřpokojová luxusní vila je stabilní jako dům, ovšem po moři se může prohánět až rychlostí sedmi uzlů (takřka 13 km/h).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plovoucí vila může cestovat po voděVideo: AP

 
Článek

Je to čtyřpokojová vila, která funguje zcela off grid (mimo inženýrské sítě). Vodu získává ze zachycené dešťové vody, kterou si schraňuje v 4000litrovém zásobníku pod úrovní hladiny, celou střechu pokrývají solární panely, z nichž dům získává elektrickou energii. Ta dostačuje nejenom k jeho plnohodnotnému provozu, ale dokonce i k pohybu.

Za standardních podmínek se vila pohybuje po hladině rychlostí tří uzlů, tedy 5,56 km/h. Pokud je ale potřeba, dokáže vyvinout i sedmiuzlovou rychlost, což odpovídá zhruba rychlosti 13 km za hodinu.

Ačkoli plovoucí dům může z některých úhlů připomínat maringotku, pojízdný domek cirkusových umělců k ní má ve skutečnosti na hony daleko. Vila má vlastní terasu, a protože má dvě podlaží, tak jeden z pokojů má i vlastní balkon.

Každý z pokojů je dostatečně velký a příjemně vzdušný. Žádná z místností nepřekvapí člověka nepříjemným pocitem stísněnosti. Hlavní pokoj propojující v sobě kuchyň, jídelnu a obývák, na nějž venku navazuje terasa, nedává na první pohled nijak znát, že by nebyl běžnou hlavní společenskou místností rodinného domu. Až na to, že zde za francouzskými okny, která se táhnou po celé šíři stěny, je moře nebo naopak pobřeží a už zítra ráno může tento výhled vypadat úplně jinak.

Autoři domu si pochvalují, že je dům prakticky zcela soběstačný a že jeho obyvatelé nemusí platit například daň za pozemek, na němž by stál, nemusí platit za vodu či elektřinu, protože ty si dům získává sám a tak dále.

Cena této vily je 5,5 milionu dolarů, tedy něco kolem 127 milionů korun.

Anketa

Chtěli byste mít plovoucí dům?
Ano, moc!
19,7 %
Jen jako dovolenkový.
31,6 %
o tom nepřemýšlím.
4,3 %
Raději ne.
4,9 %
Ne, je to nesmysl.
39,5 %
Celkem hlasovalo 14178 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám