Hlavní obsah

Kaštanové řadovky nabídnou svým obyvatelům domov v útulném prostředí

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekti z australského studia Splinter Society Architecture navrhli řadu rodinných domků v poklidné předměstské části Melbourne v Hawthornu. Jejich barvu sladili do příjemného teplého hnědého odstínu, jenž evokuje atmosféru podzimu. To velmi hezky ladí s názvem ulice, v níž domy vyrůstají - Auburn road, tedy Kaštanová ulice.

Foto: Mr. P Studios

Řadové domy v ulici Auburn road mají jednotný styl, přesto bude každý vypadat trochu jinak.

Článek

Těsně propojené domky s fasádami v jedné rovině spojuje sice bohaté prosklení do bronzova probarvenými skly, stejně jako plechové panelování ve stejném odstínu i vystupující obdélníkové rámy orientované vertikálně a kamenné obklady, přesto ale kolemjdoucí mezi nimi neobjeví dva stejné.

Domky jsou všechny trojpodlažní, nad přízemím se zvedají dvě obytná patra. V nové zástavbě vznikne dohromady 14 bytů, které se budou lišit velikostí, od jednopokojových po třípokojové.

Již zmiňovaný přírodní kámen u každého z domů rámuje vstup. Dohromady pak tyto plochy vytvářejí dojem soklu. V exteriéru pak ze stejného materiálu architekti navrhli i zídky.

Foto: Mr. P Studios

Každý z domků má svou vlastní předzahrádku.

Foto: Mr. P Studios

Přírodní kámen se objeví také v interiérech.

Kámen je rovněž materiálem, jejž architekti využili v interiéru. Návštěvník se s ním setká v kuchyních a koupelnách. V kuchyních z něj budou na zakázku vyrobené pracovní desky či panely za pracovními deskami, v koupelně pak hlavně povrchy odkládacích ploch.

To, co platí pro vnější vzhled jednotlivých domků, platí rovněž pro jejich interiéry. I při jejich navrhování si architekti dali záležet na tom, aby žádné dvě domácnosti nevypadaly stejně. Proto má každý z bytů jiný půdorys.

Foto: Mr. P Studios

Každý byt už bude rovnou i zařízen nábytkem, ve všech je i krb.

Foto: Mr. P Studios

Barvy v interiéru dobře korespondují s barvami domů z exteriéru.

Architekti kladli při navrhování interiérů jednotlivých domácností veliký důraz na detail. Novým obyvatelům tak připravují byty zařízené materiály příjemnými na dotek i na pohled a zároveň i velice pohodlné. Domovům vládne klidná kombinace přírodních barev, tedy rozličných odstínů světle hnědé barvy, šedé a bílé.

Kromě dobře vybavené kuchyně je v každém bytě možné objevit elegantní krb, místo vyhrazené pro práci či studium, každý z nich je už zařízen nábytkem, včetně sedacích souprav, a každý domek má svou vlastní předzahrádku.

Foto: Mr. P Studios

Bohaté využití přírodních materiálů, to je to, co jednotlivé byty zútulňuje už na první pohled.

Foto: Mr. P Studios

V koupelnách se přírodní kámen objeví například na odkládacích plochách.

Anketa

Bydleli byste raději v řadovce, nebo v samostatném domku?
V řadovce
12,4 %
V samostatném domku
87,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 974 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Bytový dům poutá pozornost nevšední fasádou

O tom, že bytové domy nemusí být jen nudné krabice, ale že mohou mít velmi zajímavý vzhled, učí názorným příkladem nejenom obyvatele španělské Malagy architekt...

Výběr článků

Načítám