Hlavní obsah

Izraelský umělec nechal hosty, aby si v pokoji sami vyškrábali dekorace

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vás nudí stále stejné dekorace v interiéru, a jste kreativní osobnost, možná pro vás bude inspirací nový projekt izraelského umělce Itaye Ohaly. Ten vytvořil pokoj, který je vlastně takovou jednou velkou tabulí. Díky technice proškrabávání si mohou návštěvníci vytvořit interiér podle svých představ.

Foto: archiv Itaye Ohaly (5x)

Interiér zpestřily variace na díla umělců Van Gogha, Maleviče nebo Schieleho.

Článek

Umělec Itay Ohaly se v rámci svého výstavního prostoru v Design Museu Holon rozhodl vytvořit pokoj s názvem Barevné vzpomínky.

„Snažil jsem se si vzpomenout na své první kresby a výtvory, první materiál, který jsem použil a na techniky, které jsem se tenkrát naučil," uvedl Ohaly.

Foto: archiv Itaye Ohaly

Čistý pokoj je hodně minimalistický a působí neútulně.

Malé děti obecně malují kdekoliv, i mimo papíry a čtvrtky. Proto se rozhodl vytvořit celý pokoj, který je velkým prostorem pro tvorbu.

Tmavá plocha překrývá duhový barevný podklad. Mezi nimi je olejová vrstva, která umožňuje seškrabávání. Návštěvníci expozice jsou tak vyzýváni, aby libovolně proškrábali povrch stěn a nábytku.

Foto: archiv Itaye Ohaly

Návštěvníci měli k dispozici velké křídy, kterými mohli rychle vybarvovat velké plochy.

Autor vytvořil dvě varianty prostoru, první dotvořil sám. Pomocí modelářského CNC stroje si vyhrál i s drobnými detaily. Vytvořený interiér tak jasně připomíná obytný prostor.

Umělec chtěl dokázat, že techniky je možné povýšit na vyšší úroveň a vytvořit prostor, který je sice vzpomínkou na dětství, ale je už kultivovaný.

Foto: archiv Itaye Ohaly

Šikovný tvůrce si poradí a vytvoří i parkety a dlaždice na stěnách.

Druhý prostor mohli vyzdobit návštěvníci i děti. Ohaly jim chtěl také dopřát pocit překvapení při seškrabávání černé vrstvy. Pokoj tak pokryly různobarevné čmáranice a dětské obrázky.

Foto: archiv Itaye Ohaly

Některé varianty výzdoby byly hodně divoké a abstraktní.

Interiéry vyzdobené umělci jsou inspirací pro šikovné domácí kutily, kteří si chtějí vytvořit originální životní prostor. Za pozornost stojí i pokoj pokrytý puntíky od japonské umělkyně Yayoi Kusamy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám